Spor úřadů znemožnil chlapci studovat. Škola jeho přihlášku nepřijala

Nejednotnost mezi úřady odhalil případ paní Volhejnové z Trutnovska, která chtěla svého syna přihlásit do druhého kola přijímacího řízení na gymnázium v Jaroměři v Královéhradeckém kraji. Oficiální uzávěrka pro podání přihlášek byla 23. května v osm hodin ráno. Den předtím proto vyrazila na poštu, aby přihlášku podala.

"Na poště jsem to podala 22. května, a ještě jsem si zaplatila expresní doručení do druhého dne," řekla televizi Nova. Tím považovala přihlášku za oficiálně podanou. Škola to ale vidí jinak. Vzhledem k tomu, že přihláška do školy dorazila až 24. května, jejího syna k přijímačkám nepozvala.

"Ve vyhlášení dalšího kola přijímacího řízení bylo jednoznačně uvedeno, že přihlášky je nutné doručit do školy nejpozději do úterý 23. května 2023 do osmi hodin. Pokud tedy paní Volhejnová odesílala dopis 22. května, nemohla tento termín splnit. Přihláška dorazila 24. května v 11:40 hodin, tedy téměř 28 hodin po stanoveném termínu," vysvětluje rozhodnutí ředitel školy Karel Hübner.

[chooze:article;value:506388]

"Stačilo zvednout telefon a upozornit nás, že její dopis zřejmě dorazí opožděně, případně poslat ještě sken přihlášky a vše mohlo proběhnout bez problémů," dodal Hübner.

Podobný názor zastává i zřizovatel školy, tedy Královéhradecký kraj. "Ředitel prostě nemůže čekat, kdy a jak dlouho po uzávěrce se mu sejdou další přihlášky. Jasně tu platí, že v daný termín to musí mít na stole," řekl televizi Nova náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti).

Naopak ministerstvo školství dává za pravdu Volhejnové. "Přijímací řízení se koná v režimu správního řízení. Vztahují se na něj tedy i správní lhůty. Rozhodující je tedy datum podání přihlášky poštovním službám či dodání osobně do školy. Podle názoru ministerstva školství tak uvedený uchazeč lhůtu zachoval, neboť přihlášku podal dokonce den před uplynutím stanovené lhůty," tvrdí mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

[chooze:article;value:506318]

V brzké době tak nejspíš začne tahanice mezi právníky kraje a ministerstva školství. Do budoucna by totiž obě strany chtěly výklad sjednotit a přesně vymezit. Řešení by mohla přinést taky digitalizace celého procesu, po které volají jak zástupci vlády, tak kraje.

Podle osloveného nezávislého právníka je pak právo spíše na straně školy a kraje. "Jakmile ředitel stanovil přesný termín, do kdy to má mít doručeno, je to podle školského zákona a uchazeči se tím musí řídit," řekl TV Nova advokát Zbyněk Čermák.

[chooze:article;value:506296]

Ať už ale spory ministerstva a kraje dopadnou, jak chtějí, pro paní Volhejnovou a jejího syna už bude stejně pozdě. Přístup školy ji totiž od přihlášení potomka na jaroměřské gymnázium odradil, a budoucí vzdělání tak budou hledat jinde.

Pokud byste měli podobný problém i vy, ministerstvo školství doporučuje podat stížnost na Českou školní inspekci, která má řešení podobných sporů na starosti.

Dva roky střední školy by měly být povinné, navrhuje ministr školství Bek. Chce motivovat děti ke studiu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.