V Atlantiku zaznamenali extrémní anomálie. Vnáší chaos do výhledu počasí

To, jaké panuje počasí nejen v Evropě, do velké míry ovlivňuje Atlantský oceán. Není tak divu, že mu meteorologové věnují zvýšenou pozornost. Podle webu Severe Weather Europe v uplynulých týdnech zaznamenali neobvyklé teplotní anomálie v subtropické oblasti severního Atlantiku. 

Tato část oceánu významně souvisí mimo jiné s hurikánovou sezónou a na základě současných jevů a historických dat tak meteorologové mohou předvídat, co nás pravděpodobně čeká v nadcházejících měsících. 

[chooze:article;value:500913]

​Co se tedy aktuálně děje v severním Atlantiku? Měření odhalila, že jeho teplota je mnohem vyšší, než je pro toto roční období obvyklé. Přesněji řečeno, je nejvyšší v historii měření. Největší anomálie satelity zaznamenaly ve dvou oblastech. Jedna je v okolí Kapverd, druhá se pohybuje od Kanárských ostrovů směrem na sever. 

​První z nich je zároveň součástí oblasti, kde se během hurikánové sezóny tvoří tropické bouře. Čím vyšší je teplota oceánu, tím větší je potenciál pro jejich rozvoj. V minulosti tento trend vedl k tomu, že v sezóně bylo více hurikánů, anebo byly silnější. Zda to bude platit i pro letošní rok, není tak snadné předpovědět. 

V příštích měsících se totiž očekává nástup klimatického jevu El Niño (psali jsme o tom například v tomto článku), který je naopak spojený s mírnější hurikánovou sezónou v Atlantiku. Mexický záliv, Karibik a většina tropických oblastí v regionu bývá sušší než obvykle. Obávaný El Niño tak může mít i pozitivní vliv, kdy sníží počet hurikánů i jejich intenzitu. 

​Zatím se nedá s jistotou předpovědět, co nás čeká a který z jevů bude mít nakonec navrch. "I když El Niño vypadá silně, rekordně teplý Atlantský oceán nelze ignorovat," píše Severe Weather Europe. 

Podle meteoroložky Dagmar Honsové se Coloradská státní univerzita přiklání k tomu, že letošní hurikánová sezóna bude mírnější, a to právě kvůli El Niño. "První predikce týmu z coloradské univerzity se přiklání k mírně podnormální hurikánové sezóně. Předpovídají 13 pojmenovaných bouří, z toho šest hurikánů," sdělila redakci TN.cz. 

Zároveň ale dodala, že dosud nejaktivnější byla sezóna v roce 2020, kdy jeden z hlavních faktorů byla právě teplá voda v Atlantiku. Tehdy ale počasí v oblasti ovlivňoval opačný jev La Niña. 

[chooze:article;value:500590]

​Rozvoj hurikánů v subtropickém Atlantiku neovlivňuje jen počasí na americkém pobřeží. Dopad může mít i na střední Evropu, a to většinou se zpožděním 7 až 14 dnů. "Vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států, slábnou a mění se na tlakovou níži," řekla Honsová. 

"Po několika dnech mohou přes Atlantik doputovat až do střední Evropy. Přináší velmi větrné a deštivé počasí. Například v září 2017 počasí u nás ovlivňovaly exhurikány Maria a Lee," dodala. 

Meteoroložka poradila, kdy v létě vyrazit na dovolenou (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.