PŘEHLED: Covid-19 letní dovolenou téměř neovlivní. Roušku si ale raději přibalte

Certifikáty o očkování proti covidu-19 či prodělané nemoci můžete v letošním roce ve velké části oblíbených letovisek nechat doma. V řadě zemí tomu tak je dokonce i s rouškami. Opatření proti šíření koronaviru totiž ve velkém ustoupila. 

Opatřením se tak vyhnete v Itálii, Bulharsku, Egyptě, Německu, Polsku, Rakousku, na Slovensku, v Tunisku i Turecku. I tak byste si před cestou do těchto států měli zjistit, jestli se epidemická situace nezměnila.

Do Chorvatska s rouškou 

Roušky se vyplatí přibalit, pokud cestujete například do Chorvatska. Tamní ministerstvo zdravotnictví vydalo už na začátku května doporučení, aby je lidé opět nosili například ve zdravotnických zařízeních.

Podobná doporučení platí rovněž v Řecku, Španělsku nebo Portugalsku. Nošení roušek v malých prostorech, kde se pohybuje velký počet lidí, a v nemocnicích doporučují také Francouzi

[chooze:article;value:503785]

Po cestě ale můžete narazit na problém. Zmíněné státy sice certifikáty a podstoupené testy nevyžadují, jinak tomu ale může být v případě leteckých společností. Ty mohou naopak potvrzení o bezinfekčnosti po cestujících požadovat. 

Bezproblémový by měl být i návrat z dovolené do České republiky. "Při návratu ze zahraničí není třeba vyplňovat příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti," uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. 

Z covidu je běžná nemoc. Všichni by se měli jednou ročně přeočkovat, řekl v únoru Válek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.