Fiala a Bek řešili s kraji krizi ve školství. Navýšíme kapacity, tvrdí ministr

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se ve čtvrtek sešli se zástupci krajů kvůli přetlaku studentů hlásících se na střední školy v některých regionech. "Nejzávažnější je situace v Praze a středních Čechách, některých regionů se naopak vůbec netýká," prohlásil úvodem Fiala.

"Zatím nikdo nemá přesná čísla, která by mapovala rozsah toho problému. Máme ale jasné indikace z krajů, že je ten problém výrazně lokalizovaný a týká se především těch největších měst a jejich bezprostředního okolí," doplnil pak Bek.

Vláda chce současné problémy řešit například tím, že doporučí školám umístit do tříd až 34 žáků, ale za podmínky, že se nezhorší kvalita vzdělávání. V nejžádanějších oborech pak navrhne otevření nových tříd, pokud na jejich zřízení budou kapacity. Podle Beka je tak možné, že školy ještě osloví další žáky s tím, že můžou na školu nastoupit.

[chooze:article;value:504965]

"Jsme připravení maximálně vycházet vstříc krajům, kde je velký nesoulad mezi nabídkou a poptávkou a budeme hledat cesty, jak navýšit tu kapacitu, kde je to nejvíce potřeba," nastínil pak Bek další vývoj.

Zástupci vlády i krajů se dále shodli, že dalším z výrazných problémů českého středního školství a specificky příjímacího řízení je nedostatečná digitalizace, což komplikuje celý proces a zvyšuje stres u účastníků. "Střední školství zaostalo za tím vysokým o celé dekády," prohlásil Bek.

"Z dlouhodobého hlediska pak musíme diskutovat o tom, jak vypadá oborová soustava v Česku a nabídka oborů v regionech," dodal Fiala a zdůraznil, že konzultace ministerstva školství s kraji budou pokračovat. "S kraji chceme spolupracovat i v těch koncepčnějších krocích, které by měly celou situaci napravit," potvrdil tento cíl i Bek.

[chooze:article;value:504803]

Podle šéfa Asociace krajů Martina Kuby (ODS) by mělo být střední školství do budoucna také flexibilnější. "Když bude opět klesat populační křivka a my budeme striktně držet nějaké kapacity, tak se nám může stávat, že se na ty střední školy budou dostávat i děti, které by na ně neměly. Na některých místech se to už děje. Je to pak vidět na tom, že tam víc dětí střední školu s maturitou nedokončí," prohlásil.

"Naše školství by mělo nabízet takové obory, které jsou potom ku prospěchu tomu člověku, aby se mohl uplatnit v praxi, aby to jeho vzdělávání dávalo smysl," dodal ke své vizi rozvoje středního školství Kuba. Střední školství by podle něj mělo být do budoucna také obecnější, aby nabízelo mladým lidem větší prostor pro výběr budoucího povolání.

Nízkou kapacitu škol ve čtvrtek řešil i pražský magistrát:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.