Reforma důchodů: Více peněz pro rodiče. Budoucnost výchovného ale není jistá

Aktuálně se pro výpočet důchodu za dobu, kdy byl člověk na rodičovské, používá jeho průměrný výdělek za dobu, kdy pracoval. To se má ovšem podle návrhu vlády změnit. "Nově by se mělo vycházet z aktuální průměrné mzdy v České republice v daném roce. To by pomohlo především matkám s nižšími příjmy," uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Opatření se má týkat i lidí, kteří pečují o nemohoucí blízké. Podrobnosti zatím ministerstvo nezveřejnilo.

A jaký konkrétní dopad to má mít na výši penzí? "Při zavedení tohoto opatření by se mohlo průměrné zvýšení důchodu pečujících pohybovat v řádu několika stovek korun měsíčně," sdělil ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:504975]

"Fiktivní vyměřovací základ je jednoznačně pozitivní opatření pro rodiče dětí a pečující osoby, kteří jsou ve výměře starobního důchodu 'trestáni' za to, že se místo kariéry věnovali výchově dětí do 4 let nebo pečovali o osobu blízkou. Změnou metodiky bude jejich vyměřovací základ za tuto dobu vyšší, a proto se výpadek v jejich kariéře nebude tolik odrážet ve výši důchodu," míní ekonomka Danuše Nerudová.

Lidé, kteří mají vyšší než průměrnou mzdu, se ale nemusí bát. Podle MPSV by měla zůstat možnost zvolit si současný výpočet důchodu. Novinkou je také motivace pro dřívější návrat do práce. Pokud by se člověk z rodičovské do svého povolání vrátil před čtvrtým rokem dítěte, odvody z výdělku by se počítaly navíc.

V současnosti mají důchodci, kteří vychovávali děti, nárok na takzvané výchovné. V roce 2023 se díky tomu zvedá měsíční výše penze o 500 korun za každé vychované dítě. Zatím ale není jasné, jestli se s výchovným a v jaké podobě počítá i do budoucna. "O souvislostech rodičovského vyměřovacího základu a výchovného proběhnou politická jednání," uvedla na dotaz TN.cz mluvčí MPSV Eva Davidová.

[chooze:article;value:505291]

Sociální pracovnice: Může to pomoci, ale není to dostatečné

"Započítání příjmů ve výši aktuální průměrné mzdy po dobu péče o děti či blízké pobírající příspěvek na péči pro účely výpočtu výše důchodů (jak je představeno v rámci kampaně k důchodové reformě) by zřejmě mělo pomoci pečujícím s nižšími příjmy, ale záleží samozřejmě na konkrétním paragrafovém znění navrhované reformy. A také je důležité říci, že by to mělo být pouze jedno z celé řady opatření. A také by se stejný výpočet měl používat i jinde, například při výpočtu nároku na podporu v nezaměstnanosti po ukončení péče," okomentovala návrh sociální pracovnice a odborářka Vendula Pohlová, která je členkou expertní platformy Minimální důstojná mzda.

Nicméně to podle ní nestačí. "Tento dílčí krok není dostatečný pro to, aby lidé s nižšími příjmy nebyli ve stáří ohroženi chudobou. V ČR je velkým problémem přežít a pokrýt veškeré své základní potřeby z vydělané mzdy, na což upozorňuje i expertní platforma Minimální důstojná mzda," dodala.

Podívejte se na vysílání TN Live k důchodové reformě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.