Blízký spojenec Ruska se k Putinovi otáčí zády. Vykašlal se na nás, zní z Arménie

Arménie zvažuje, že opustí Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) – Ruskem vedenou bezpečnostní alianci přezdívanou "ruské NATO". "Nyní si vyhodnotíme, zda se z CSTO nestala nefunkční organizace. Pokud nám z toho vyjde, že ano, budeme muset své bezpečnostní problémy řešit sami," prohlásil na začátku týdne podle ruské státní agentury TASS premiér země Nikol Pašinjan.

"Nevylučuji, že Arménie přijme rozhodnutí o vystoupení z CSTO," citoval pak Pašinjana ruský exilový internetový deník Moscow Times.

Rozkol mezi Moskvou vedenou organizací a Arménií trvá už delší dobu. Může za ni především ruská nečinnost ve válce o Náhorní Karabach v roce 2020 a následných dalších potyčkách s Ázerbájdžánem. Členské země by si přitom v případě napadení měly pomáhat. Vzájemné vztahy pak ještě zhoršila ruská invaze na Ukrajinu.

[chooze:article;value:505684]

Dříve přitom Moskva patřila mezi nejbližší arménské spojence. Právě podpora Moskvy byla stěžejní při první válce o Náhorní Karabach v 90. letech, v níž Arménie zvítězila.

Nyní se Arménie začíná orientovat stále více na Západ – k nelibosti Ruska. Ve svém pondělním vystoupení to nezapomněl zmínit ani Pašinjan. "Začali jsme bezpečnostní otázky řešit také s našimi západními partnery, protože vidíme, že bezpečnostní systém v regionu nefunguje," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:505717]

Podle Kremlu je ale postup Jerevanu, navzdory tomu, že mu Rusko v boji proti Ázerbájdžánu opakovaně nepomohlo, unáhlený. Vměšování se Evropské unie do dění na Kavkaze pak podle ruského ministerstva zahraničí povede pouze k prohloubení stávajících rozdílů a sporů v regionu.

Právě konfliktům se sousedním státem se věnoval i Pašinjan. Oznámil, že je ochotný uznat Náhorní Karabach jako součást Ázerbájdžánu, pokud zaručí bezpečí pro tamní arménské obyvatelstvo. Toto rozhodnutí by mohlo znamenat konec sporů Arménů a Ázerbájdžánců o toto území trvajících už od konce 80. let.

Kromě Ruska a Arménie jsou členy CSTO také Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. Zatím poslední akcí CSTO bylo potlačení protivládních protestů v Kazachstánu, do nějž se zapojilo několik tisíc převážně ruských vojáků.

Nepokoje v Kazachstánu, které pomáhaly zvládat jednotky CSTO, si vyžádaly 160 životů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.