Obrovské změny ve školství. Ministr navrhuje povinné dva roky střední školy

České školství má pod vedením ministra Beka před sebou zásadní změny. Ty mají podle jeho slov vést k tomu, aby u nás bylo vzdělání dostupnější. Jednou z nich má být i prodloužení povinné školné docházky, která by mohla nově zasáhnout i do části střední školy.

Podle ministra Beka je ve hře několik scénářů. "Je možné, že zůstane devět tříd základní školy a pak budou povinné první dva roky na střední škole," řekl ministr v úterní Snídani televize Nova. V řadě okolních států navíc podobný systém už funguje.

"Když se podíváte po Evropě, tak jsou i země, kde je povinná školní docházka do 18 let," řekl ministr. V Česku by ale k takovému prodloužení povinné školní docházky, která je nyní po dobu devíti školních roků, nedošlo. "Mně se zdá, že pro Českou republiku by ten první krok byl říct do 16 let," řekl Bek.

[chooze:article;value:501555]

​S prodloužením povinné školní docházky musí ale podle ministra jít i posílení všeobecného charakteru středoškolského vzdělání. "Je vidět na rodičích a dětech, že preferují gymnázia a lycea. Je tady také část odborných nebo učňovských škol, které mají určitě své místo, ale myslím, že ta proporce musí být trochu jiná," uvedl ministr.

Kroky pak mají vést k tomu, aby mělo více dětí motivaci střední školu dostudovat. "Myslím, že musíme trochu jinak strukturovat začátek střední školy. Že by měl být víc pokračováním všeobecného vzdělání a postupně by se měly přidávat ty profesní moduly, aby některé děti končily profesním vzděláním a některé všeobecným vzděláním de facto gymnazijního typu," dodal.

V některých školách je navíc problém i s kapacitou. České školství prý ale není podle Beka v tak špatném stavu, jak by se mohlo zdát. Kdyby ho měl oznámkovat jako ve škole, dal by mu horší dvojku. "Je na čem pracovat, ale není to špatné," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.