VIDEO: Etna se probudila k životu! Letiště v Katánii muselo přerušit provoz

[chooze:gallery;value:31809]

Nejaktivnější evropská sopka, která se nachází na východním pobřeží Sicílie, v neděli znovu vybuchla. Italský národní ústav geofyziky a vulkanologie (INGV) oznámil, že už v posledních dnech zaznamenal zvýšenou zemětřesnou aktivitu. Tamní civilní obrana proto ve čtvrtek varovala před možnými náhlými změnami sopečné činnosti.

Podle agentury ANSA slyšeli obyvatelé městeček Adrano a Biancavilla hlasité dunění, které vycházelo ze sopky. Po výbuchu zasypal přilehlé okolí černý popel. Ten pokryl nejen auta, ale také přistávací dráhu letiště v Katánii. To dokonce přerušilo provoz.

[chooze:article;value:499399]

V pondělí dopoledne však lety znovu obnovilo. "Může ale dojít ke zpoždění," varovalo letiště cestující na facebooku. Odborníci z INGV sdělili, že výhledu na erupci bránila během deštivého dne oblačnost. Úřady žádné zraněné ani škody zatím neevidují.

Poslední rozsáhlá a závažná erupce se odehrála v březnu roku 2017. Tehdy se při výbuchu zranilo 10 lidí. Etna, která se nachází mezi africkými a euroasijskými tektonickými deskami, je aktivní poměrně často. Většinou ale erupce nejsou tolik závažné.

Etna je nejvyšší činnou sopkou a druhou nejmohutnější v Evropě. Od roku 2013 je zapsána mezi přírodní památky na seznamu světového dědictví UNESCO.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.