Ministerstva musí ušetřit 54 miliard. Osekají peníze na silnice i sociální péči

Vláda chce v příštím roce osekat dotace ze státního rozpočtu o 54,4 miliardy korun. Nejspíš nejkonkrétnější plány, odkud peníze vzít, má ministerstvo dopravy. Například kraje v příštím roce připraví o třetinu dotací na silnice II. a III. třídy. Letos na ně od státu dostaly šest miliard korun. "Vrátíme se k původní výši dotace silnic pro II. a III. třídy, tedy na čtyři miliardy korun," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

O čtyři miliardy korun pak přijde Ředitelství silnic a dálnic a Správa železnic. Vůbec nejvíc na dotacích bude muset v příštím roce škrtat ministerstvo průmyslu a obchodu. "Ministerstvo přijme soubor opatření, které ušetří 20 miliard korun. Jedno z opatření, které zvažujeme, jsou změny v poplatcích za podporované zdroje energie," sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Tyto poplatky totiž v současné době za domácnosti a podnikatele platí stát, ročně ho vyjdou na zhruba 18 miliard korun. Zastavení proplácení poplatků za zelené zdroje by se ale podle kabinetu nemělo dotknout domácností. Změna tak zřejmě dopadne především na solární byznys.

[chooze:article;value:505647]

Jasno v tom, do kterých oblastí z rozpočtu od příštího roku poteče méně peněz, má i ministerstvo pro místní rozvoj. "Budeme redukovat oblast podpory cestovního ruchu. Sáhneme i na nějaké dotační programy, jako jsou například podpora urbanisticko-architektonických soutěží nebo zpracování územních plánů," prozradil ředitel sekce pro dotace Leo Steiner.

A kde se bude škrtat částečně, už odkrylo i ministerstvo zemědělství. Půjde o dotace pro velké potravinářské firmy. Celkově musí ale resort zemědělství seškrtat dotace ve výši 10,2 miliardy korun.

Škrty, i když menší, budou ale muset zřejmě v dotacích najít téměř všechny resorty. "Chceme v příštím roce uspořit asi 300 milionů korun, a to v rámci dotací týkající se materiálně-technického zázemí sociálních služeb," přiznala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová. Může tedy jít například o rozvoj domovů pro seniory.

Jak si s nižšími dotacemi na silnice II. a III. třídy poradí kraje? Podívejte se na rozhovor s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.