Muž vystupoval z rozjíždějícího se vlaku, zemřel. Dveře starých vozů otevřete i za jízdy

Nepozornost či roztržitost jej stála život. Muž cestoval v sobotu 20. dubna odpoledne rychlíkem od Jindřichova Hradce směrem na Veselí nad Lužnicí a pravděpodobně chtěl vystoupit v Kardašově Řečici. Jenže si to uvědomil až příliš pozdě. Vlak se v tu chvíli už rozjížděl.

Muž otevřel dveře jedoucího vlaku, vyskočil ale tak nešťastně, že nehodu nepřežil. "Můžeme potvrdit, že dvě posádky včetně lékaře zasahovaly 20. dubna v železniční stanici Kardašova Řečice u muže středního věku, jenž utrpěl závažná mnohočetná poranění po střetu s vlakovou soupravou," potvrzuje pro TN.cz mluvčí jihočeských zdravotnických záchranářů Zuzana Fajtlová.

[chooze:article;value:109502]

​"Jeho zranění byla bohužel natolik vážná, že jim podlehl ještě před příjezdem záchranářů, a lékařka už mohla pouze konstatovat smrt, a na místo byl proto povolán koroner," dodává Fajtlová.

"Rychlík 664 byl řádně vypraven k odjezdu podle předpisů. Při rozjezdu však začal cestující vystupovat z třetího vozu za lokomotivou, upadl a byl usmrcen," popisuje nešťastnou událost mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

K nehodě byly přivolány dvě jednotky hasičů. "Místo střetu vlaku s osobou jsme zakryli. Ve vlaku bylo 60 cestujících, byla pro ně připravena náhradní doprava. Událost byla nahlášena v 15:16, provoz na trati byl obnoven okolo půl šesté navečerní," říká mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Na místě podle ní byla profesionální jednotka hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a podniková jednotka Správy železnic z Českých Budějovic.

[chooze:article;value:502499]

​Drážní inspekce se případem nezabývá. "Na místě jsme nebyli a neprováděli jsme tam žádné šetření. Mohu jen potvrdit, že šlo o rychlík z Brna do Plzně, záležitost nám oznámila Správa železnic. Vzhledem k tomu, že šlo o újmu na zdraví cestujícího, tak jsme tam ani nevyjížděli. Podle zákona toto není vážná mimořádná událost," vysvětluje mluvčí inspekce Martin Drápal.

​Podle starostky Kardašovy Řečice Dany Machové obětí nehody nebyl nikdo z místních. Policie ČR pracuje s hypotézou, že si cestující pravděpodobně zavinil smrt sám. "Nebylo zjištěno zavinění druhé osoby. V současné chvíli je věc prověřována jako nešťastná náhoda," říká policejní mluvčí Věra Mžiková.

Staré vozy bez blokování dveří

České dráhy pro TN.cz uvedly, že v neštěstí figuroval jejich rychlík. "Bývají v něm i vozy staršího typu, které nemají blokování dveří. Je tam proto na několika místech výstraha. Za jízdy se nesmí vstupovat ani do prostoru dveří, cestující ale varovné nápisy ani piktogramy neuposlechl," uvádí mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

"Náš personál okamžitě po zjištění, že došlo k výstupu osoby za jízdy, uvedl do chodu záchranou brzdu a vlak bezprostředně poté zastavil. Vyšetřování dosud nezjistilo žádnou závadu nebo chybu na naší straně," vysvětluje mluvčí národního dopravce.

A upozorňuje, že starší typ vozů, který byl ve vlaku zařazen, i bez automatické blokace otvírání dveří splňuje příslušné normy pro provoz. "Podobné vozy provozují i některé další zahraniční evropské železnice a byly vyráběné do začátku 90. let 20. století," připomíná Šťáhlavský.

[chooze:article;value:498760]

​Zastaralé vagony jsou postupně vyřazovány a nahrazovány moderními vozidly, která mají dveře centrálně zavírané a blokované proti běžnému otevření již před rozjezdem soupravy. V regionální dopravě se podle ČD jedná například o vlaky RegioPanter a RegioFox a v dálkové dopravě o vlaky ComfortJet. 

U národního dopravce tvoří staré vagony už jen sedm procent vozového parku, všechny z nich už ale nejsou v provozu. "Díky aktuální dodávce nových vlaků pokračuje jejich odstavování a příští rok budeme využívat posledních několik desítek takových vozů," dodává Šťáhlavský.

Ministerstvo dopravy pro TN.cz potvrzuje, že si u Českých drah objednává zmíněný rychlík 664, který je také označovaný názvem Rožmberk. "Ve smlouvě k provozování rychlíků máme ustanovení, které směřuje k postupnému zabezpečení dveří ve všech vagonech všech vlaků v dohledné době několika let," říká mluvčí ministerstva František Jemelka.

Petr Panský z Centra pro efektivní dopravu se domnívá, že nebezpečné mohou být i některé modernější typy vagonů. "Opravdu bezpečné jsou jen ty, u kterých se otevírání dveří blokuje už před rozjezdem. Některé ale brání otevření dveří až od rychlosti pět kilometrů za hodinu. K nebezpečným situacím pak může dojít například při dobíhání nebo jiné nestandardní manipulaci," říká Panský s tím, že k některým nebezpečným situacím u těchto vozů v minulosti došlo. 

Mladík vypadl z okna vlaku. Policisté ho včas oživili (04/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.