Místo chůze jídlo. Vědci přišli na to, jak během dne nahradit chybějící kroky

Lepší strava vede k lepší kondici, tvrdí výzkumníci v čele s lékařem Michaelem Mi z harvardského Beth Israel Deaconess Medical Centre. 

V nové studii zveřejněné v European Journal of Preventive Cardiology uvádějí, že dokázali získat "dosud jedny z nejsilnějších a nejpřesnějších údajů" pro toto tvrzení a že každodenní konzumace ovoce, zeleniny a celozrnných potravin může být pro fyzickou kondici lidí stejně prospěšná jako tisíce kroků.

Souvislosti mezi jídlem a pohybem

Vědci porovnávali hladinu kyslíku u více než dvou tisícovek lidí. Všichni vykonávali stejné množství fyzické aktivity a uvedli, že výživa je klíčovým faktorem fyzické kondice.

Účastníci studie museli běhat na běžícím pásu. Vyplňovali také dotazník o frekvenci jídla, který sledoval jejich spotřebu 125 různých potravin za poslední rok. Na výběr měli možnosti od nikdy nebo méně než jednou za měsíc až po šest nebo více porcí denně, informuje The New York Post.

[chooze:article;value:494350]

Kvalita stravy byla hodnocena na základě indexu alternativního zdravého stravování (AHEI) a skóre stravy ve středomořském stylu (MDS), obě složky souvisejí se zdravím srdce. Přihlíželo se přitom k věku, pohlaví, celkovému dennímu příjmu energie, indexu tělesné hmotnosti (BMI), kouření, hladiny cholesterolu, krevnímu tlaku, cukrovky a běžné fyzické aktivitě.

Vyšší skóre naznačovalo kvalitnější stravu s důrazem na zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, ořechy, luštěniny, ryby a zdravé tuky a omezující červené maso a alkohol.

[chooze:article;value:501357]

Lidé, kteří dodržovali středomořskou stravu, měli stejnou úroveň kondice jako ti, kteří v předchozích studiích vědců ušli přibližně čtyři tisíce kroků denně.

​Ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny, která funguje jako přirozený spalovač tuků. Může tak pomoci nastartovat váš metabolismus, shrnul závěry vědců britský portál Daily Mail. Dodal, že tyto potraviny pro svůj vysoký obsah antioxidantů pomáhají předcházet zánětům a dalším zdravotním problémům.

"U dospělých ve středním věku byly zdravé stravovací návyky silně a příznivě spojeny s kondicí i po zohlednění obvyklé úrovně aktivity. Vztah byl podobný u žen a mužů a výraznější u osob mladších 54 let ve srovnání se staršími dospělými," uvedl Michael Mi.

Další analýza identifikovala 24 metabolitů, látek produkovaných během trávení a uvolňovaných do krve během cvičení, které souvisely se špatnou nebo příznivou stravou a kondicí. "Naše údaje o metabolitech naznačují, že zdravé stravování je spojeno s lepším metabolickým zdravím, což by mohl být jeden z možných způsobů, jak zlepšit kondici a schopnost cvičit," dodal.

Češi šetří na jídle a volí méně kvalitní potraviny. Mohou tím ale poškodit své zdraví (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.