Spor starostů s vládou. Peníze z daně z nemovitosti mají jít státu

Starostové zásadně odmítají návrh vlády, a to z toho důvodu, že daň je záležitostí lokální, vždy se proto vrací zpátky do místa, kde byla vybrána. Obyvatelé pak mají alespoň rámcový přehled, jak byly peníze, které na dani odvedli, využity.

"Řada zastupitelstev uvažuje, že pro příští rok tu daň zvýší, a to z toho důvodu, že je vysoká inflace, propisují se tam ceny energií a tak podobně. Pokud to zvýší stát, tak už si to ta obec nedovolí, protože by to byla maximální zátěž pro toho vlastníka," prohlásil předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Podle předsedy vlády je ale zvýšení daně nezbytné. "Je to daň, kterou jsme prostě zavedli na základě doporučení prakticky všech ekonomů a expertů, protože majetkové daně v České republice jsou mimořádně nízké," myslí si Fiala.

[chooze:article;value:504304]

"Osobně chápu, že stát má problém, ale nesouhlasím s navyšováním daně z nemovitosti, protože to v této těžké době dopadne na občany. U nás v obci občané platí tak v průměru od 500 do 1 500 korun za nemovitost," poznamenal starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.

A pokud se daň opravdu zvýší, budou obyvatelé platit dvojnásobek. Podle premiéra jsou členové vlády připraveni svá rozhodnutí obhajovat. Rozhodně ale nemají v plánu snižovat výši plánované daně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.