Dabér Štěpnička přišel o manželku a skoro o život. Přivolávám bolest, říká

Herec, kterého můžete znát například ze snímků Ve stínu nebo Oběti a vrazi, zažívá v posledních měsících trápení. Zemřela mu milovaná žena. "Pro mě je tenhle rok komplikovaný, protože mně před půlrokem zemřela manželka, se kterou jsme spolu byli 60 let. Chodil jsem s ní do stejné třídy na gymnáziu," posteskl si.

"Jana byla vždycky velmi aktivní a nekompromisní. Já jsem dělal voloviny a ona to řešila. Je to situace, kdy tělo a mozek začne fungovat jinak. Je to komplikovaná záležitost," zavzpomínal.

Aby toho nebylo málo, herec sám málem přišel o život. Po premiéře dostal velkou květinu. Ta se mu málem stala osudnou, když zapříčinila ošklivý pád.

[chooze:article;value:483051]

"Vycházel jsem od Národního divadla a přijížděla tramvaj z nábřeží a naproti byla devítka. Já jsem ji chtěl stihnout a rozeběhl jsem se. Zakopl jsem a letěl jsem. Zaplaťpánbůh to tramvaj ubrzdila. Jak jsem měl obě ruce plné, tak jsem padal přímo na hubu a do kolejiště. Odnesla to noha. Ten náraz byl veliký a ta bolest se mnou cloumala dlouho," popsal.

Život mu zachránili kolemjdoucí. "Nějací tři lidé se o mě starali. Volali sanitky. Kolem projela sanitka. Jeden člověk se rozčiloval, co to je za bordel, že projede sanitka a nezastaví," poznamenal.

I přes bolest a viditelná ošklivá zranění zvládl další představení. S následky se ale potýká dodnes. "Modřina mně zůstala, protože beru léky na ředění krve, tak se mi to rozjelo. Vypadám jako zrůda, ale nedá se nic dělat," řekl.

[chooze:article;value:502475]

Jak říká, je rozeným přivolávačem bolesti. "Já si dovedu způsobit nemoc. Když jsem měl jako dítě problémy ve škole, tak jsem prostě onemocněl. Jednou jsem si způsobil klíšťovou encefalitidu, tu jsem si způsobil sám. Jakýkoliv pohyb hlavou a máte v hlavě kámen. To je bolest. To je hrozný," sdělil.

Naštěstí prý herec i přes všechny strasti hledí do budoucna. Do akce byl nyní povolán jako dvorní dabér Harrisona Forda. Hlas mu propůjčí v už pátém dobrodružství Indiana Jonese s podtitulem Nástroj osudu, které se kvapem blíží do kin.

"Já mam s ním takové vzácné vztahy, my máme stejný hlas a vypadáme stejně i s odstupem věku," myslí si. 

Štěpničku lze považovat za dabingového barda, který měl navíc ty nejlepší učitele. "Mě učili ještě staří mistři, včetně Franty Filipovského," uvedl. "Jak daboval, tak byl ještě lepší než Funès, při tom dabingu udělal i kotrmelec. Tenkrát jsem dostal vynadáno, že mistra ruším," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.