Aplikaci TikTok zakázal první západní stát. Další ho mohou brzy následovat

Bez populární mobilní aplikace TikTok se budou muset obyvatelé dalšího státu. Americký stát Montana ve středu uvalil naprostý zákaz na distribuci i užívání TikToku. Zákaz má začít platit na začátku příštího roku, píše agentura AP.

Zákaz podepsal guvernér Montany Greg Gianforte, který radikální krok obhajuje bezpečnostními důvody. "Montana přikročila k rozhodné akci, aby ochránila soukromá data a informace obyvatelů Montany před čínskou komunistickou stranou," prohlásil Gianforte.

Montana se tak stala prvním státem v USA i na západní polokouli, který TikTok zakázal. Podle zákona by obchodům s aplikacemi hrozila pokuta přes 219 tisíc korun za každý den, kdy by na svých stránkách nabízeli ke stažení TikTok.

[chooze:article;value:498629]

Jak uvádí Guardian, čínská firma ByteDance, která aplikaci provozuje, se bude zákazu bránit před soudem. Montanský zákon by totiž mohl znamenat předzvěst rozsáhlejšího zákazu oblíbené aplikace, o který se američtí zákonodárci už v minulosti pokoušeli. Pokud by byl TikTok v USA zakázán, firma by přišla o více než 100 milionů uživatelů, což je zhruba třetina americké populace.

Montana není prvním místem na světě, kde TikTok zakázali. O přístup k aplikaci přišli také uživatelé v Íránu a Afghánistánu, kde ji zakázaly cenzurní orgány. Na Tchaj-wanu a v Indii zase k zákazu vedly, podobně jako v Montaně, bezpečnostní důvody.

Před bezpečnostní hrozbou, kterou TikTok představuje, varuje i český NÚKIB, který letos v březnu doporučil vládním zaměstnancům nepoužívat aplikaci na zařízeních, která mají přístup k citlivým systémům. Existují totiž důvodné obavy ze špionáže, kterou může Čína prostřednictvím oblíbené aplikace provozovat.

USA zvažovaly plošný zákaz TikToku už dříve. V Česku aplikaci používají dva miliony uživatelů (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.