Předsedu Nejvyššího soudu Ukrajiny zadrželi kvůli přijetí úplatku

Národní protikorupční úřad (NABU) a Specializovaná protikorupční prokuratura (SAPO) potvrdily, že odhalily "rozsáhlé korupční schéma u Nejvyššího soudu", do kterého bylo zapojeno vedení soudu a několik dalších soudců.

Server Kyiv Independent uvedl, že protikorupční orgány zatím oficiálně neupřesnily jména podezřelých ani výši úplatku. Specializované útvary uvedly, že upřesňující informace zveřejní později, protože vyšetřování pokračuje. Kniaziev byl předsedou Nejvyššího soudu od 1. prosince 2021.

[chooze:article;value:486316]

Ukrajinský zpravodajský portál ZN.UA s odvoláním na svůj zdroj v NABU napsal, že Kniaziev dostával peníze od lidí, kteří podporovali rozhodnutí soudu ve prospěch ukrajinského miliardáře Kosťantyna Ževaga.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1658218602053378065?cxt=HHwWooCx9Y3CloMuAAAA

Nejvyšší soud se zabýval případem vlastnictví 40,19 % akcií Poltavského těžebního a úpravárenského závodu, který je součástí skupiny Ferrexpo, a rozhodl, že si Ževago může akcie ponechat. Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) 2. února oznámila, že hlavní účetní závodu byla obviněna z daňových úniků a padělání.

Podle vyšetřování podezřelá v letech 2018–2021 uváděla do dokumentů společnosti nepravdivé údaje, což jí pomohlo vyhnout se placení 2 miliard hřiven (54,6 milionu dolarů) nájemného do státního rozpočtu za využívání podloží ložiska železné rudy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.