Nečekané manévry při propouštění žhářů z Vítkova. Kryl je hasičský vůz i policie

[chooze:gallery;value:31710]

​Brány věznice Mírov v úterý opustili dva ze čtyř mužů odsouzených za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově z roku 2009. Na hladký průběh celého procesu dohlížel obhájce obou osvobozených vězňů Ladislav Myšák. Právě on Václava Cojocaru a Iva Müllera v areálu věznice Mírov vyzvedl.

Těsně předtím, než oba muži vyšli z káznice, ozval se za vraty pískot a potlesk. Dvojice se na Mírově zbytečně dlouho nezdržovala. Ihned po splnění všech standardních úkonů včetně podstoupení výstupní lékařské prohlídky co nejrychleji naskákala do auta s kouřovými skly a přikrčená za zadními sedačkami areál věznice opustila.

Zachytit oba muže na kameru bylo pro zhruba dvacítku čekajících novinářů prakticky nemožné. Prostor již zhruba 50 metrů před věznicí střežili ozbrojenci se psem a vchod do věznice zakrývala po celou dobu hasičská cisterna.

[chooze:article;value:504730]

​"Byl to vůz věznice Mírov, který v místě prováděl další služební úkony," sdělila TN.cz mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. Mluvčí káznice František Richter pro iDnes dodal, že hasičský vůz nechal konkrétně na toto místo přistavit ředitel, aby "se eliminovaly případné problémy s propuštěním bývalých odsouzených".

Auto s advokátem a jeho klienty doprovázeli i policisté. Jedna z hlídek nakonec zastavila i skupinu novinářů, kteří se pokoušeli cestu trojice mapovat. "Jedním z našich úkolů je předcházení trestné činnosti a narušení veřejného pořádku. Pokud máme informace o hrozícím riziku, musíme adekvátně reagovat. V případě propuštění žhářů z Vítkova šlo o tento případ. Naše přítomnost na místě nebyla servisem, ale preventivním opatřením," uvedli později strážci zákona.

[chooze:article;value:504111]

​Václav Cojocaru a Ivo Müller původně měli za žhářský útok na dům Romů, při kterém málem přišla o život tehdy dvouletá Natálka, strávit za mřížemi 20 let. Když si oba odpykali dvě třetiny trestu, požádali o podmínečné propuštění. A šumperský soud oběma žádostem minulý čtvrtek vyhověl. Dvojici uložil sedmiletou zkušební dobu, probační dohled a musí splácet odškodné.

V případu byli odsouzeni celkem čtyři lidé. Další dva žháři David Vaculík a Jaromír Lukeš dostali 22 let, zatím tak o svobodu ale žádat nemohou. Dvě třetiny trestu jim uplynou, až si odpykají za mřížemi 14,5 roku. Započítává se přitom do toho i doba strávená ve vazbě, kde byli od srpna 2009. Čtveřice extremistů do domku Romů v roce 2009 vhodila tři zápalné láhve, dům začal okamžitě hořet. Oheň nejvíce zasáhl dvouletou holčičku, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a přišla o tři prsty na rukou.

Žháře z Vítkova propustili:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.