Alarmující čísla. Denně pije alkohol milion Čechů, vyléčí se jen třetina

Kvůli velké oblibě alkoholu u Čechů ztrácí tuzemská ekonomika ročně 55 miliard korun. Více pijí muži. "Zatímco častá konzumace nadměrných dávek alkoholu je nejvyšší mezi mladými dospělými a s věkem klesá, každodenní konzumace alkoholu s věkem roste," uvádí mimo jiné Souhrnná zpráva o závislostech, kterou v pondělí zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

K smrti se ročně upije asi padesát Čechů, se závislostí na alkoholu souvisí ale zhruba sedm tisíc úmrtí, přesto loňská čísla signalizují mírné snížení konzumace.

"Jedná se zatím o první studii, která zaznamenala nějaký pokles. Konzumace alkoholu klesá také u dospívajících. Totéž u nich platí také v případě konopných látek," říká pro TN.cz šéfka monitorovacího střediska Pavla Chomynová.

"Těch vysvětlení je určitě celá řada. Hlavně jsme součástí celosvětového nebo evropského trendu. V rámci něj klesá i počet lidí, kteří kouří," říká Chomynová.

[chooze:article;value:503984]

​U dospívajících vedoucí monitorovacího střediska vyzdvihuje například dobré preventivní programy na školách, patrná je také větší rodičovská kontrola. Taktéž je lépe organizovaný volný čas.

Svou roli hraje též větší dostupnost internetu. "Některé výzkumy mluví dokonce o digitální revoluci, protože vzrostl i čas, který lidé tráví na sociálních sítích. Zároveň s tím ubývá chvil, kdy by se mohli věnovat alkoholu," upozorňuje Chomynová.

Samotářská mládež pije méně

Tomáš Kostelecký ze Sociologického ústavu Akademie věd upřesňuje, že konzumace alkoholu je pro mládež do osmnácti let nelegální a také spíše kolektivní záležitostí. "Pokud jsou v tom on-line prostředí, více volného času tráví o samotě, alkohol tedy pijí měně," upozorňuje sociolog.

Ani Ladislava Csémyho z Národního ústavu duševního zdraví nepřekvapuje, že spotřeba alkoholu mírně klesá, přesto podle něj zatím mnoho důvodů k radosti nemáme.

"V prvním roce covidu spotřeba lehce stoupla, v tom druhém klesla. Česká republika zůstává na poměrně vysoké úrovni. Podle statistického úřadu je ta konzumace dlouhodobě okolo deseti litrů čistého lihu na osobu a do toho jsou započítané i děti. Jde o takzvanou registrovanou spotřebu, která je vypočítána na základě výroby a prodeje," upozorňuje Csémy.

[chooze:article;value:504109]

​Česko tedy stále zůstává na evropské špičce. "Patříme k pětici evropských zemí, kde se pije nejvíce. Nejzásadnějším alkoholickým nápojem pro Čechy je pivo. Víno v celkovém objemu vypitého alkoholu tvoří asi 25 procent. To není tak zásadní, nulové DPH, které u vína zůstane, by proto nemělo mít nějaký zásadní vliv," říká odborník.

Sám je zvědavý, jak dopadne očekávané zdražování piva v restauracích. "Už teď není příliš běžné, že si někdo dá v restauraci deset piv," upozorňuje Csémy.

Podle něj léčba závislých na alkoholu dávno nevypadá tak, jak ji kdysi ukazoval například film Ikarův pád s Vladimírem Menšíkem. "Dnes jsou k dispozici moderní léky, které sice neléčí závislost, ale pomáhají lidem abstinovat a jednoduše snižují touhu po alkoholu," vysvětluje.

Přesto je úspěšnost léčby poměrně nízká. Minimálně jednoleté abstinence dosáhne 25 až 35 procent pacientů. Problémem České republiky zůstává nedostatek zařízení, ve kterých je možné se ze závislosti léčit ambulantně.

"Většina specializovaných ordinací byla zrušena a psychiatři se soustředili na léčbu různých duševních onemocnění a závislosti jsou do značné míry zanedbávané. Pacienti se tak do léčby dostávají až v chronickém stavu. Kvůli tomu lidé mimo jiné na dlouhou dobu vypadávají z práce," dodává Csémy.

V Česku chybí psychologové. Lidé své problémy řeší alkoholem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.