V Turecku volí prezidenta. Porážka Erdogana by byla ránou pro Kreml

[chooze:gallery;value:31679]

​V Turecku se v neděli miliony lidí vydaly k volebním urnám. Rozhodují tam o tom, kdo se na dalších pět let stane prezidentem. Volí i poslance. Mezi tamními obyvateli i v zahraničí ale rezonují zejména prezidentské volby.

Turci v nich volí jednoho ze tří kandidátů. Za největšího favorita voleb je považován opoziční kandidát Kemal Kiliçdaroglu, který v neděli odvolil v Ankaře. Ten se nechal slyšet, že by v Turecku rád oživil demokracii a posílil křehké vztahy se Západem. Jeho výhra by tak podle agentury Reuters příliš nepotěšila Rusko.

To se ovšem nedá říct o případné výhře dosavadního tureckého prezidenta Erdogana, který je hlavou státu už téměř 20 let. Erdogan převzal těsnou kontrolu nad většinou tureckých institucí a organizace Human Rights Watch ve své zprávě World Report 2022 tak uvedla, že jeho vláda posunula Turecko v oblasti lidských práv o desítky let zpět. Erdogan odvolil v Istanbulu.

[chooze:article;value:500532]

​Analytici podle CNN uvedli, že i kdyby Erdogan volby prohrál, obrat v zahraniční politice pro Turecko není samozřejmostí. Zatímco někteří tvrdí, že pokud zvítězí opoziční kandidát, přeorientuje se Turecko více na Západ, jiní se domnívají, že hlavní zahraničněpolitické otázky pravděpodobně zůstanou nezměněny.

Ve hře je ale i třetí z kandidátů – Sinan Ogan. Tomu ale tamní průzkumy dávají nejmenší šanci. Odvolil v neděli v Ankaře. "Chci zde apelovat na všechny naše občany. Prosím, všichni hlasujte. Prožijme tyto volby ve sváteční náladě a klidu," řekl podle tureckého deníku Daily Sabah. O prezidentský post se původně ucházel i Muharrem Ince, který ale ve čtvrtek odstoupil.

[chooze:article;value:502382]

​Volební místnosti se v Turecku uzavřely v 17 hodin tamního času (16 SELČ). Účast byla podle deníku Middle East Eye vysoká. Ve volbách v roce 2018 přišlo svůj hlas odevzdat více než 86 procent registrovaných voličů. Podle tamních úřadů mohl být o letošní volby ještě větší zájem. V Turecku je přibližně 64 milionů registrovaných voličů. V rekordním počtu se měli k volbám dostavit i voliči v zahraničí.

Po uzavření volebních místností začalo v Turecku sčítání hlasů. První zprávy naznačovaly vítězství Erdogana. Finální výsledky by měly být známy ještě v neděli večer. Pokud žádný z kandidátů nezíská více než 50 procent hlasů, druhé kolo se uskuteční 28. května.

Volby v Turecku: Přijde prezident Erdogan po 20 letech o svou moc?

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.