V Turecku volí prezidenta. Erdogan ztratil nadpoloviční většinu, zřejmě rozhodne druhé kolo

[chooze:gallery;value:31679]

V Turecku se v neděli miliony lidí vydaly k volebním urnám. Rozhodovali tam o tom, kdo se na dalších pět let stane prezidentem. Krátce po zahájení sčítání hlasů se do popředí dostal dosavadní prezident Erdogan a dlouho držel nadpoloviční většinu.

Tu ale začal ztrácet a při sečtení 89 procent hlasů se dostal těsně pod 50 procent. Erdogan tak pravděpodobně bude o obhájení prezidentského postu usilovat ve druhém kole, kde se zřejmě utká s opozičním kandidátem Kemalem Kiliçdaroglem. Pokud se tak stane, voliči k urnám podruhé zamíří 28. května.

Sčítání hlasů ale bylo dlouhou dobu velmi těsné. Při sečtení 92 procent měl Erdogan 49,8 procenta hlasů. Aby svůj post obhájil už v prvním kole, musel by mít nadpoloviční většinu. Kiliçdaroglu měl v té době 44,4 procenta.

[chooze:article;value:500532]

Kiliçdaroglu byl už před volbami považován za největšího Erdoganova rivala. Voličům sliboval, že by v Turecku rád oživil demokracii a posílil křehké vztahy se Západem. Jeho výhra by tak podle agentury Reuters příliš nepotěšila Rusko.

To se ovšem nedá říct právě o případné výhře dosavadního tureckého prezidenta Erdogana, který je hlavou státu už téměř 20 let. Erdogan převzal těsnou kontrolu nad většinou tureckých institucí a organizace Human Rights Watch ve své zprávě World Report 2022 tak uvedla, že jeho vláda posunula Turecko v oblasti lidských práv o desítky let zpět.

​Analytici podle CNN uvedli, že i kdyby Erdogan volby prohrál, obrat v zahraniční politice pro Turecko není samozřejmostí. Zatímco někteří tvrdí, že pokud zvítězí opoziční kandidát, přeorientuje se Turecko více na Západ, jiní se domnívají, že hlavní zahraničněpolitické otázky pravděpodobně zůstanou nezměněny.

[chooze:article;value:502382]

V prvním kole o prezidentské křeslo usiloval i Sinan Ogan. Tomu ale tamní průzkumy dávaly nejmenší šanci. Ve volbách se dostal lehce přes pětiprocentní hranici. O prezidentský post se původně ucházel i Muharrem Ince, který ale ve čtvrtek odstoupil.

​Volební místnosti se v Turecku uzavřely v 17 hodin tamního času (16 SELČ). Účast byla podle deníku Middle East Eye vysoká. Ve volbách v roce 2018 přišlo svůj hlas odevzdat více než 86 procent registrovaných voličů. Podle tamních úřadů mohl být o letošní volby ještě větší zájem. V Turecku je přibližně 64 milionů registrovaných voličů. V rekordním počtu se měli k volbám dostavit i voliči v zahraničí.

Volby v Turecku: Přijde prezident Erdogan po 20 letech o svou moc?

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.