Italský prezident přislíbil Ukrajině další pomoc. Zelenskyj se setkal i s papežem

[chooze:gallery;value:31673]

​​Poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajinu vycestoval prezident Zelenskyj do Itálie. V Římě se setkal s prezidentem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou. Poté zamířil za papežem.

Setkání prezidentů začalo okolo půl jedné odpoledne. Italská hlava státu přivítala svůj ukrajinský protějšek v prezidentském Kvirinálském paláci. V jeho okolí se podle agentury Reuters shromáždilo několik lidí s ukrajinskými vlajkami.

Mattarella zopakoval Zelenskému, že Itálie plně stojí na straně válkou zmítané Ukrajiny. Přislíbil mu i další vojenskou, finanční, humanitární a následnou rekonstrukční pomoc. 

[chooze:article;value:503551]

​V sobotu se podle deníku The Local Zelenskyj setkal i s premiérkou Giorgiou Meloniovou. Ta navštívila Zelenského v Kyjevě v únoru, kdy ho ujistila o pokračující podpoře Ukrajiny. 

Ještě téhož dne se ukrajinská hlava státu setkala s papežem. Ten se na začátku války pokusil zaujmou neutrální přístup v naději, že bude prostředníkem, ale brzy nato ruskou agresi odsoudil.

Podrobnosti o zahraničních cestách ukrajinského prezidenta bývají obvykle do poslední chvíle utajovány. Zelenskyj měl do Říma odletět vládním letadlem, které nad italským vzdušným prostorem doprovázely stíhačky. Podle informací deníku Ukrajinská pravda odjede ještě v sobotu večer do Německa, kde má v neděli naplánovanou řadu schůzek, mimo jiné s kancléřem Olafem Scholzem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.