ANKETA: Pivo zdraží ve všech hospodách. Vínu přitom zůstává nulová daň

Pro čepované pivo platila od roku 2020 snížená 10procentní sazba DPH. Tomu teď odzvonilo. Vláda se rozhodla zlatavý mok, kterého Češi vypíjí nejvíc na světě, přesunout do 21procentní kategorie.

"Hospody a restaurace jsou zejména v menších městech a na vesnicích často hlavním, nebo dokonce jediným místem pro setkávání lidí. Rostoucí ceny a ekonomická nejistota však bohužel drží lidi více doma, což má nepříznivý dopad na sektor gastronomie, který se dosud zcela nevzpamatoval z tvrdých následků pandemie a nyní čelí dalším problémům," upozornila Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Podle ní může zvýšení daně z točeného piva pro podniky na venkově znamenat "definitivní hřebíček do rakve". Cena za půllitr se má v průměru zvednout asi o čtyři koruny.

[chooze:article;value:504173]

Zavedení spotřební daně z tichého vína, tedy veškerého bez bublinek, ale vláda navzdory tomu, že se o tom uvažovalo, nakonec odpískala. 

"Udržení výjimky na zdanění tichých vín pro mě bylo zásadní. Jeho zavedení by naše vinaře proti zahraniční konkurenci výrazně poškodilo, jsem proto rád, že jsme uvnitř koalice našli shodu na tom, že naši vinaři si zaslouží podmínky srovnatelné s ostatními vinařskými státy," vysvětlil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

"Vyslechli jsme si spoustu řečí o tom, kolik zemí v EU má na tiché víno výjimku. Žádná země v EU, kde spotřeba dovozu je větší než domácí produkce, tu výjimku nemá. Není zvykem podporovat dovozce alkoholu daňovou legislativou. Kromě Česka. Ta na své dovozce krabičáků sáhnout nedá," kritizoval bývalý poslanec a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

[chooze:poll;value:b9abb44a059e304439e8c9dfcb639ae72df9dac5]

Vláda představila 55 úsporných opatření. Tohle si o nich myslí lidé:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.