Vládu čekají těžké časy. Konsolidační balíček musí vysvětlit lidem i kolegům

Opatření, které ministři představili veřejnosti, budou muset vysvětlovat i svým stranickým a opozičním kolegům. A to může být problém. "Je to odpovědnost každé politické strany, aby byla schopná vlastní straně a vlastním voličům vysvětlit kroky, ke kterým přistupuje v rámci koaličního kompromisu," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Někteří politologové a komentáři totiž vládě vytýkají už samotnou prezentaci změn. I když trvala dvě a půl hodiny, opatření jsou prý natolik dílčí, že je lidé nemusejí chápat jako celek, který má dostat Česko do ekonomické kondice.

"Vládu čeká poměrně náročná úloha, protože ten balík opatření je poměrně složitý. Bohužel, jeden z nejslabších projevů této vlády je její komunikace. To znamená, že se opravdu bude muset zlepšit," vysvětlil politolog Jiří Pehe.

[chooze:article;value:504103]

​Celostátní výbor KDU-ČSL už úsporný balíček a opatření obsažená v důchodové reformě uvítal. Vládní občanské demokraty čeká v sobotu ideová konference. Premiér a zároveň předseda strany Fiala žádnou rebelii od svých ani koaličních zákonodárců neočekává. "Samozřejmě může vzniknout určitý odpor k některým částem toho konsolidačního balíčku, protože přece jenom každá ta strana má jinou identitu," dodal Pehe.

"Uvidíme, co se bude dít ve Sněmovně. Uvidíme, jestli se v ODS nerozroste nějaká rebelie. Uvidíme, co ukážou ty další týdny, ale pokles preferencí se dá očekávat," zhodnotila politická komentátorka Lenka Zlámalová.

Zato část opozice už avizuje, že připravované změny nepodpoří. Projednávání se tak může opět protáhnout, jak už to bývá ve Sněmovně zvykem. "Část těch návrhů je legislativní, část může rozhodnout sama vláda, ale tyhle zásadní změny, až přijdou do Sněmovny, a má to přijít příští měsíc, tak my to samozřejmě chceme obstruovat," řekl poslanec Tomio Okamura (SPD).

[chooze:article;value:504167]

​Zatímco někteří ekonomové vládní opatření vítají a byli by i pro razantnější řešení, proti jsou některé profesní svazy i odboráři. Odborový předák Josef Středula mimo jiné vytýká vládě, že s nimi opatření nediskutovala dopředu.

"Tady vůbec nejde o debatu. Dokonce nejde ani o sociální dialog. Tady jde o to, že něco ukážou a zbytek si sami prosadí," řekl Středula. Vláda bude jednat s odboráři na začátku příštího týdne v rámci tripartity.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.