Luboše (40) přestalo poslouchat tělo. Lékaři mu diagnostikovali vzácnou nemoc

Svaly je nebolí, přesto náhle nezvednou ruku nad hlavu. To ale není jediný příznak. Řeč je o pacientech s nemocí zvanou myozitida. Podle oficiálních údajů jí v Česku trpí asi dva tisíce lidí. Skutečný počet pacientů ale může být mnohem vyšší.

Nemoc totiž bývá často zaměnitelná s jinými chorobami. Mezi její další příznaky patří totiž i horečka či kožní vyrážka. Stav pacienta se ale může velmi rychle zhoršit, a podle lékařů je proto včasná diagnóza klíčová.

"Pokud se neobjeví vyrážka, je někdy extrémně těžké stanovit správnou diagnózu, protože příznaky se podobají celé řadě dalších onemocnění, která však mají úplně jinou povahu. Svalovou slabost řada lidí v okolí pacientů odsoudí s tím, že se prostě jen dost nesnaží, a pozornost tomu pak nevěnují ani sami pacienti," říká Jiří Vencovský, vedoucí Vědeckovýzkumného centra Revmatologického ústavu v Praze.

[chooze:article;value:503270]

​S takovou situací se potkal i pan Luboš z Pardubic. Prvními projevy nemoci u něj byly pohybové potíže a brzy se objevila i dušnost. Nemoc vyeskalovala až do stavu, že strávil dva měsíce v nemocnici. Po propuštění se mu ale život otočil vzhůru nohama.

Onemocnění totiž způsobuje to, že imunitní systém v podstatě začne "útočit" na vlastní tělo. "To pak má za důsledek svalovou slabost, kvůli níž pacient mnohdy ani nezvládne vstát z postele," vysvětluje Vencovský.

Věci, které pro pana Luboše dříve byly samozřejmé, se tak najednou změnily v nadlidský úkol. Musel se vzdát hraní se synem na zahradě i jízdy na motorce. Co nemoc spustilo, ale není jasné. Lékaři totiž nevědí, co chorobu vyvolává.

[chooze:article;value:485610]

​Podobnou zkušenost má i 57letá Iva z Rakovníka. Ta žila velmi aktivním životem, z ničeho nic ale začala mít problémy s chůzí, otékaly jí klouby a zadýchávala se. To, že trpí nevyléčitelnou nemocí, pro ni byl šok. Nejhorší bylo prý smířit se s tím, že už nebude schopna toho, čeho dříve.

Podle předsedkyně pacientské skupiny Myozitida Olgy Drápalové se ale pacienti musí naučit s nemocí žít. Asi u deseti procent pacientů se nemoc daří dostat pod kontrolu a pacienti už nemusí užívat léky. Včasná diagnóza je zkrátka klíčová.

WHO daruje nemocnici Bulovka speciální lůžka. Pacienti jsou obrovsky oceněni, říká Válek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.