Česká pošta od července zdraží. Lidé si za to můžou sami, tvrdí ekonom

Ztrátu zájmu o poštovní služby mají na svědomí například datové schránky, ale i další vlivy. "Ceny energií nebo pohonných hmot se ustálily, ale když to srovnáme meziročně, tak jsou pořád vyšší. A také do toho musíme promítnout i personální náklady," řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta jenom za posledních devět měsíců zdražuje svoje služby potřetí. Poprvé ceny zvýšila v listopadu loňského roku, potom na začátku toho letošního a teď si lidé opět připlatí od července.

Za poslání běžného dopisu od 1. července zaplatíme o čtyři koruny víc, a to 27 korun. U doporučeného dopisu se cena zvedá o deset korun ze současných 62 na 72 Kč. A stejně podraží také cenné psaní, které bude stát 77 korun.

[chooze:article;value:501297]

​"Paradoxně čím méně budeme využívat ty služby, tak tím více za ně budeme platit. Pošťák, když obchází vesnici, tak ji musí obejít stejně, ať roznese 30 dopisů, nebo tři," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

Zatímco Česká pošta se topí v problémech, pošty v okolních zemích úspěšně fungují. Pracují totiž úplně jinak. "Ten základní problém oproti ostatním státům je převážně v počtu poboček. My ho máme jeden z největších a nejméně zrekonstruovaných," vysvětlil Bartoň.

"Určitě by bylo vhodné, aby byla lépe vnímána značka Česká pošta ze strany veřejnosti, protože právě kvalita služeb, rychlost a spolehlivost je často u konkurence lepší," tvrdí ekonom Petr Studnička. Českou poštu od července čeká také transformace. Chce zrušit 300 poboček a propustit stovky zaměstnanců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.