Zemřela královna rocku, svůj zhoubný nádor pojmenovala po prezidentovi

Spoluzakladatelka legendární skupiny Os Mutantes skonala v pondělí večer v Sao Paulu ve svém domě obklopena blízkými. Příčinu úmrtí rodina neuvedla, od roku 2021 však bojovala s rakovinou plic. Svůj zhoubný nádor sardonicky pojmenovala Jair po tehdejším krajně pravicovém prezidentovi Jairu Bolsonarovi, uvedl The Guardian.

Průkopnická umělkyně a bouřlivačka, která se stavěla za práva žen i proti vojenské diktatuře, prodala během své šedesátileté kariéry 55 milionů desek. Byla nesmírně populární ve své zemi i ve světě. Při cestě do Brazílie jí vzdal hold Kurt Cobain z Nirvány, mezi její fanoušky patří i král Karel III.

[chooze:article;value:502721]

​Rita Lee, celým příjmením Jonesová de Carvalho, se dostala na vrchol s kapelou Os Mutantes, kterou spoluzaložila v roce 1966 s Arnaldem Batistou a Sérgiem Diasem. Trio “poháněné LSD“ se stalo senzací. Jejich písně mísící brazilskou hudbu s rockem, africkými motivy a psychedelickým rockem se rázem staly hity, jako například Balada do Louco, Baby a Ando Meio Desligado.

Os Mutantes stanuli na čele brazilského uměleckého hnutí Tropicália, které bylo v opozici proti vojenské diktatuře, jež v zemi panovala v letech 1964 až 1985.

Rita Lee si coby jedna z prvních latinskoamerických rockerek vysloužila přezdívku “královna rocku“, kterou podle časopisu Rolling Stone neměla ráda a považovala ji za příliš lacinou. Po odchodu z Os Mutantes se v roce 1972 vydala na neméně úspěšnou sólovou dráhu, zpočátku s doprovodnou kapelou Tutti Frutti, později spolupracovala se svým manželem multiinstrumentalistou Roberto de Carvalhem. Na kontě má 40 alb, poslední sólové vyšlo v roce 2012.

[chooze:article;value:501516]

​Fanoušci se s Ritou Lee mohli rozloučit ve středu v planetáriu v Sao Paulu. Od pěti ráno se v jejím oblíbeném parku před planetáriem tvořily fronty, přišly tisíce lidí, uvedla agentura AP. Hold jí vzdal i prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který ji označil za "jedno z největších a nejskvělejších jmen brazilské hudby" a "umělkyni, která předběhla svou dobu", a vyhlásil třídenní státní smutek.

Ve své autobiografii, která se v Brazílii stala před šesti lety nejprodávanější knihou literatury faktu, Rita Lee napsala svůj epitaf: "Nikdy nebyla dobrým příkladem, ale byla dobrým člověkem."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.