Policie řekla důvod, proč otčím týral Kamila (†8). Shodil mu na zem telefon

Osmiletý Kamil z obce Čenstochová na jihu Polska si před smrtí prožil obrovská muka. Zástupce generálního prokurátora Krzysztof Sierak na středeční tiskové konferenci prozradil výsledky pitvy, které podle něj prokázaly, že chlapec zemřel na následky popálenin. Ty mu měl způsobit jeho 27letý otčím. 

"Bylo zjištěno, že 29. března nevlastní otec Dawid B. násilím odvedl dítě do sprchy, svlékl ho a polil vařící vodou. Hodil ho na podlahu, udeřil ho sprchou a poté ho odvlekl do kuchyně, kde jej hodil na rozpálená kamna," citoval zpravodajský web televize Polsat Sieraka. 

[chooze:article;value:503108]

​Zarážející je i zjištěný motiv tohoto brutálního činu. "Důvodem agresivního chování bylo, že dítě shodilo pachatelův telefon ze stolu na podlahu," řekl Sierak. Tím ale Kamilovo utrpení teprve začalo. Následujících pět dní mu nikdo nepomohl, v bolestech byl ponechán napospas osudu. Až 3. dubna jej při návštěvě našel jeho biologický otec ve velmi špatném stavu a zavolal záchranku.

Do nemocnice byl chlapec přepraven vrtulníkem, zachránit ho ale už nedokázali. Na následky rozsáhlých popálenin hlavy, hrudníku a končetin zemřel. Podle znalců Kamil utrpěl popáleninový šok a následně se mu v těle rozvinula infekce, která vedla k selhání orgánů. Na jeho těle byly navíc patrné stopy předchozího týrání. Podezřelý měl chlapce mlátit, kopat do něj a pálit ho cigaretami. Odhalili u něj i četné zlomeniny. 

[chooze:article;value:503539]

​Případem se bude zabývat Krajská prokuratura v Gdaňsku, která bude vyšetřovat nejen pachatele, ale také postup státních institucí. Podle Sieraka také brzy s největší pravděpodobností dojde ke změně kvalifikace trestního činu. Dawid B. bude pravděpodobně obviněn z vraždy spáchané zvlášť surovým způsobem, v případě matky se bude jednat o napomáhání vraždě. Obvinění si vyslechla i Kamilova teta a její manžel, a to kvůli neposkytnutí pomoci. 

Chlapcův smutný životní příběh zasáhl v Polsku velké množství lidí. Do nemocnice mu přišla spousta pohledů, přáníček a hraček. "Je to velmi dojemné gesto plné empatie a lásky k tomuto nebohému dítěti. Moc vám za to děkujeme. Všechno patří Kamilovi, rozhodli jsme se proto, že po pohřbu vše bude položeno na jeho hrob," uvedla na facebooku nemocnice, kde byl Kamil hospitalizovaný a kde také následně zemřel. 

Není to tak dávno, kdy podobný případ otřásl i Českem. Před čtyřmi lety na následky brutálního týrání zemřel dvouletý Mareček z Loun. Jeho otčíma soud poslal na 22 let do vězení, krátce na to v cele spáchal sebevraždu. Dva roky po smrti dítěte soud potrestal i matku, která podle obžaloby o týrání věděla, ale chlapci nepomohla. Dostala 8,5 roku ve vězení. 

Připomeňte si případ v reportáži TV Nova z roku 2019:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.