Kauza kolem firmy na fotovoltaiku bobtná. Dluží klientům přes miliardu

Jedním z bývalých obchodních zástupců, který neviděl za odvedenou práci ani korunu, je Daniel. Když firma přestávala lidem dodávat slíbené solární systémy, chtěl po vedení vysvětlení. Jeho nadřízený se s ním ale kvůli tomu rozloučil.

"Mně v dnešní době dluží něco kolem 150 tisíc korun. Komunikace žádná, nikdo nám nic nechtěl vysvětlit. Do dnešního dne ani jeden z mých zákazníků nemá nainstalováno," prozradil televizi Nova Daniel. 

Kdyby mohl vrátit čas, tak by pro firmu Malina nepracoval ani pan Běhal, který byl také obchodním zástupcem. Stále toho lituje. "Dodneška mi ti klienti volají, kde mají svoji fotovoltaiku, že mně dali 300 tisíc, někteří si vzali půjčky, úvěry a dodneška nemají nic," postěžoval si.

[chooze:article;value:503549]

​Zklamaní klienti solárníkům zaplatili formou záloh i statisíce. V součtu se jedná téměř o miliardu a půl. "Jedná se o opravdu obrovskou částku, kterou můžeme přirovnat k tomu, kdybychom všem žákům základních škol zaplatili obědy na dva měsíce," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Štáb televize Nova už dva týdny žádá vedení firmy o vyjádření. Zatím ale bezvýsledně. V sídle společnosti Malina Group nikdo neotvíral, a tak vyrazil přímo do skladu. Tam ale na nikoho z vedení nenarazil. Uvnitř byly pouze desítky baterií, tepelná čerpadla a ostraha.

Situaci řeší i policie. "Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení ze spáchání přečinu podvodu," uvedl mluvčí policie Karlovarského kraje Jakub Kopřiva. Firma už podala k soudu návrh na insolvenci a požádala o povolení na reorganizaci. V pozoru by měli být i lidé na Slovensku, firma v oblasti solárního byznysu totiž podniká i tam.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.