Ústup wagnerovců z Bachmutu by byl pro Rusy konec. Chybí dobýt už jen sídliště

Už od loňského léta se ruské jednotky v čele s wagnerovci pokouší dobýt ukrajinský Bachmut. Postupují sice pomalu, ale úspěšně. Nyní však v momentě, kdy mají dobytí města na dosah, se nechal šéf wagnerovců slyšet, že pokud nedostane více munice, z fronty k 10. květnu své muže stáhne.

Z Bachmutu toho pod kontrolou Ukrajiny už moc nezbývá. Podle mapy portálu MilitaryLand, který sleduje pohyby na frontě, už ukrajinské síly drží v podstatě jen jedno sídliště a jeho blízké okolí, což jsou povětšinou rezidenční oblasti s rodinnými domky.

Wagnerovci jsou pro ruský postup klíčoví

​Stažení wagnerovců z fronty by pro ruskou stranu představovalo velký problém. "Pokud se tak stane, pro takzvanou speciální operaci v okolí Bachmutu by to byla závažná ztráta, protože Wagnerova skupina tam dodávala velmi velkou bojovou sílu, byť ne nutně kvalitně vycvičenou, co se týče rekrutů z věznic. Mohlo jich být podle odhadů 30 až 40 tisíc, což je poměrně hodně, hlavně pokud jsou koncentrovaní kolem jednoho středně velkého města," okomentoval bezpečnostní analytik z Metropolitní univerzity Praha Oldřich Bureš.

Ruská armáda takovéto počty nemá podle Bureše čím okamžitě nahradit. "Druhá věc je, že kromě velkého počtu rekrutů z věznic tam operovali i žoldnéři z řad bývalých příslušníků ruské armády a jejich elitních jednotek, případně ruské zpravodajské vojenské služby GRU. Pokud by se stáhli i oni, tak by to byla citelná ztráta z hlediska efektivnosti. Celý Bachmut by se pak nemuselo podařit dobýt," dodal.

Zatím ale podle něj existuje vyšší šance toho, že se jedná jen o mocenskou hru, a Prigožin své bojovníky nakonec nestáhne. "Viděl bych to asi na dvoutřetinovou šanci, že zase zkouší politický boj s vedením ruské armády a snaží se zvýšit své postavení u prezidenta Putina a ve skutečnosti se nechce stáhnout. Druhá varianta je, že ty ztráty jsou pro něj tak vysoké, že už je nemůže doplňovat. Ztratil právo rekrutovat ve věznicích, takže mu ty síly rychle dochází. Že je skutečně stáhne, to vidím jako třetinovou pravděpodobnost," odhadl Bureš. Prigožin ještě v sobotu odpoledne na svém telegramovém účtu uvedl, že jeho muže by měli vystřídat vojáci čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

[chooze:article;value:503297]

Munice skutečně není dostatek

Bureš nicméně doplnil, že ruské jednotky skutečně nemají tolik munice, kolik by potřebovaly. Byť je otázkou, zda jsou na tom wagnerovci hůře než regulérní armáda. Problémy s municí má ale i Ukrajina, což v některých případech ulehčuje postup wagnerovcům.

Jak popsal bloger Tatarigami_UA, který své komentáře zakládá na svých uváděných zkušenostech ukrajinského důstojníka, wagnerovci obyčejně u Bachmutu postupují tak, že ukrajinské pozice rozstřílí dělostřelectvem a letadly a pak jdou do útoku. Bez dělostřelecké munice je ovšem jejich postup velmi pomalý, s obrovskými ztrátami a s vysokým rizikem, že dobyté pozice nedokáží udržet.

Aktuálně se také objevila informace od amerického Institutu pro studium války (ISW), který uvádí, že útočné operace v Bachmutu ruské velení přehodnocuje s tím, jak se snaží opevnit své aktuální pozice.

Prigožin oznámil začátkem dubna, že je Bachmut dobytý. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.