Test určí zásobu vajíček v těle ženy. České pojišťovny ho budou proplácet

Test na zjištění počtu vajíček podstoupila i paní Denisa. Ve 27 letech jí lékaři diagnostikovali rakovinu děložního hrdla a čekalo ji několik operací a chemoterapie. "Po této sérii vyšetření, operací a léčby jsem řešila budoucí otěhotnění i s onkologickým týmem a v rámci IVF (pozn. red. způsob mimotělního oplodnění) vám právě nabízí tento test z krve," sdělila Denisa.

Léčba rakoviny i další gynekologické operace totiž mohou ovlivnit zásobu vajíček v těle ženy. Denisa si test musela zaplatit sama. "V rámci mé diagnózy mě čekalo bohužel hodně testů, takže to, že jsem platila navíc 800, se v tom trošku ztratilo. Ale věřím, že mnoho žen by ocenilo, aby test hradila pojišťovna," myslí si Denisa.

[chooze:article;value:482491]

O to už dlouho usilují i specializovaní lékaři. "Ta jednání probíhají věcně a my věříme, že bude v dohledné době tato vyšetřovací metoda proplácena ze zdravotního pojištění," sdělil lékař a člen výboru Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČSL JEP) Martin Kučera.

"Od příštího roku bude výkon Anti-Müllerian Hormon hrazen. Stanovení hladiny Anti-Müllerian Hormonu je indikováno při sledování onkologické léčby, diagnostiky endokrinní a v rámci umělého oplodnění," vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na zjištění počtu svých vajíček by ženy měly mít podle specialistů nárok nejméně čtyřikrát za život s odstupem alespoň jednoho roku. "Ta hodnota AMH je mnohem lepší, respektive lépe dostupná v jakýkoli den cyklu. A taky je ta metoda mnohem přesnější," míní lékařka Alena Šestinová. Tento test je už několik let standardně hrazen ve většině západních zemí a proplácejí ho pojišťovny také třeba v sousedním Slovensku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.