Za nízkou kapacitu škol nenese vinu stát, tvrdí exministr. Ukázal prstem na viníka

Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy nejeden žák oplakal. Zejména na pražských gymnáziích je takový přetlak, že dostat se tam může jen zlomek uchazečů. Situace rozzlobila nejen rodiče, v celé společnosti opět otevřela téma kapacity škol.

"Generace talentovaných dětí ztratila šanci studovat 'vysněné' školy. Samosprávy selhaly a ministerstvo školství tomu přihlíželo. To, že na střední školy nastupuje silný ročník, není nic, co by spadlo z čista jasna z nebe," kritizuje současný stav poslankyně z hnutí ANO a členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová. 

[chooze:article;value:502901]

​Na sociálních sítích za to sklidila kritiku, protože v minulém funkčním období to bylo právě hnutí ANO, které mělo resort školství na starosti. Exministr Robert Plaga ale tvrdí, že za současnou situaci vláda zodpovědná není. 

"Ten, kdo má kapacity a strukturu středních škol celou dobu v rukou, není ministerstvo školství, ale krajské samosprávy, tedy zřizovatelé těchto škol," ukázal prstem na viníka. Stejný názor zastává i středoškolský pedagog a senátor z TOP 09 Jiří Růžička. "Problém je v nabídce a ta jde za kraji a hlavním městem Prahou. Naprosto nedostatečná kapacita je na školách poskytujících všeobecné vzdělání," tvrdí. 

Navyšovat kapacity gymnázií nelze donekonečna

Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) redakci TN.cz sdělil, že kraje jako zřizovatelé škol stav samozřejmě řeší. Problematika je podle něj ale komplexnější, než se zdá. Bezhlavé navyšování kapacit podle něj není ideálním řešením.

"Z mého pohledu je to o tom, abychom dostávali na trh lidi, kteří jsou pak schopní pro stát a ekonomiku něco dělat. Je třeba si říct, co jako společnost chceme. Je cílem, aby se úplně každé dítě v ČR dostalo na gymnázium? To je věc, kterou bychom měli dlouhodobě řešit," vyjádřil se. Rozsah vzdělávacích oborů je podle něj záležitostí, o které musí kraje vést debatu spolu se státem. 

[chooze:article;value:499650]

"Neměly by to dělat jenom kraje, měla by na tom být celospolečenská shoda po debatě s ministerstvem školství. Nemyslím si, že by mělo být cílem, aby každý člověk v ČR měl vystudovanou vysokou školu. Vidím to i z pohledu zaměstnavatele. Ta kvalita lidí mnohdy vysokoškolskému vzdělání neodpovídá," dodal.

Podle některých názorů ale kvůli odlišnému přístupu krajů mají děti v některých regionech nižší šanci dostat se na gymnázium než v jiných částech republiky. To potvrzuje i Plaga, podle kterého ne všechny kraje situaci podcenily. "Jsou kraje, například Jihomoravský, kde na demografii zareagovali včas," uvedl. 

Potíže s kapacitou středních škol byly už loni:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.