S králem se setkám, stejně jako předtím s Alžbětou II., plánuje britský velvyslanec

U příležitosti korunovace britského krále Karla III., která proběhne v sobotu, přivítala Víkendová Snídaně zvláštního hosta. Tím byl britský velvyslanec Matthew Field, který na pozici nastoupil letos v únoru. Řadu Čechů zaujal svou kampaní Jsem tu novej, při níž se podělil o své zážitky z poznávání české kultury a jazyka.

Svůj příchod do Česka si nemohl dostatečně vynachválit. "Jsem tady už tři měsíce. Lidé v Česku jsou velmi hodní a přívětiví a mám pocit, že mě snadno přijali," popsal své pocity z prvních měsíců ve funkci Field.

[chooze:article;value:500231]

Sobotní korunovaci bude navzdory svému postavení sledovat tak jako většina Čechů pouze z televizních obrazovek. Zůstává totiž v Česku. "Je to zvláštní pocit být zde a ne doma. Je mi trochu líto, že nemohu oslavovat tuto událost přímo na místě, ale zároveň jsem rád, že se k oslavám mohu připojit aspoň takto," řekl Field.

S králem Karlem se však časem setká, stejně jako se potkal i s jeho matkou královnou Alžbětou II. "Když jsem byl poprvé jmenován diplomatem v Bosně, měl jsem příležitost setkat se s královnou. Byla velmi přátelská, informovaná a inteligentní. Byl to úžasný moment," zavzpomínal velvyslanec.

Kromě královny se ale setkal ještě s jednou legendou, která spojuje Velkou Británii a Česko. Tou byl český válečný veterán a pilot z druhé světové války Emil Boček, který letos v únoru oslavil své sté narozeniny a krátce nato zemřel. Boček byl posledním československým pilotem, který se účastnil bitvy o Británii.

[chooze:article;value:503228]

Právě Field mu k příležitosti stých narozenin předal vzkaz od krále. "Setkání s Emilem Bočkem byl velmi významný okamžik. Slavil sté narozeniny, tak jsem požádal Buckinghamský palác, aby mu poslal osobní dopis. Ten jsem mu pak předal," připomněl si návštěvu Bočka Field.

Pohovořil také o svém životě v Česku. "Užíváme si to tady, já i moje rodina. Lidé jsou zde vřelí a přátelští, cítíme se zde vítáni a rádi Česko poznáváme. Líbí se mi, že Češi a Britové si velmi dobře rozumějí a mají hodně společného, zejména smysl pro humor," pochvaloval si Field.

A co by přivezl z Česka do Británie a z Británie do Česka? "Velice rád bych v Británii představil autory jako Čapka, Haška nebo Němcovou. Chtěl bych, aby se o těchto skvělých spisovatelích více vědělo. A z Británie bych zase rád dovezl více naší muziky. Byla by to taková hezká kulturní výměna," uzavřel Field.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.