Harry bude na korunovaci otloukánkem: Třetí řada, žádná role ani oběd s rodinou

Dlouho se spekulovalo, jestli se mladší syn krále Karla III. Harry vůbec korunovace zúčastní. Princ nakonec v pátek do Británie přijel, ale od prvních chvil cítí, že není vítán. Když se objevil kompletní scénář celého korunovačního ceremoniálu, potvrdil Buckinghamský palác, že Harry nebude mít žádnou oficiální úlohu, uvedl web Daily Mail.

Harry se tak dostal na stejnou úroveň jako jeho strýc Andrew, který čelí nařčení, že byl zapletený do sexuální aféry pedofilního miliardáře Jeffreyho Epsteina. Harryho navíc čeká setkání s některými příbuznými, o kterých se ne zrovna hezky vyjadřoval ve své knize Náhradník (Spare), která vyšla v lednu. A zdroje blízké královské rodině naznačují, že jeho příbuzní, například sestřenice Eugenie a Beatrice, se s ním vyjma zdvořilostních frází a pozdravů vůbec nehodlají bavit.

Princ si podle oficiálních plánů užije korunovaci ve Westminsterském opatství ze třetí řady. Posadili jej mezi Jacka Brooksbanka, manžela jeho sestřenice Eugenie, a princeznu Alexandru, sestřenici Alžběty II.

"Bavili se o tom, že by zasedací pořádek reflektoval následnictví na trůn, ale to by znamenalo, že Harry, který je pátý v pořadí, by seděl vepředu a uprostřed, tedy u Williama a Kate. Tak se rozhodlo, že dopředu posadí ty, kteří si plní královské povinnosti, a až za ně další. Harry bude tak dost daleko od jeho otce," popsal sestavování zasedacího pořádku deníku Sun zdroj z královského paláce.

[chooze:article;value:500231]

​Podle deníku The Telegraph si Harry nemůže na korunovaci vzít ani svoji vojenskou uniformu, ani žádnou speciální slavnostní róbu. A to proto, že není aktivním členem královské rodiny. Místo toho přijde v běžném obleku, což měl původně i princ Andrew. Ten ale nakonec dorazil ve slavnostní róbě. Ostatně obdobně tomu bylo i na pohřbu královny Alžběty II., kde jim král dovolil uniformu akorát na zádušní mši za zesnulou královnu.

Účastí na ceremoniálu ve Westminsterském opatství Harryho role na korunovaci prakticky skončí. Nezúčastní se procesí k Buckinghamskému paláci, nepůjde na rodinný oběd, nepůjde zamávat lidem z balkónu paláce, a dokonce nebude ani na oficiálních fotografiích.

A tak podle listu Daily Mirror má Harry z opatství zamířit hned na letiště a prvním letadlem se vrátí zpět do Los Angeles. Kromě nevraživosti rodiny k tomu má totiž ještě jeden dobrý důvod. Jeho syn Archie v sobotu slaví 4. narozeniny a díky časovému posunu by Harry mohl stihnout alespoň část oslavy.

Vztahem Harryho s rodinou se zabýval i pořad TALK! na TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.