Tragédii v Brně se mohlo zabránit. Buňky chtěly dráhy v příštích dnech zlikvidovat

[chooze:gallery;value:31503]

​Obytné buňky uprostřed Brna nedaleko Dolního nádraží, v jejichž útrobách zahynulo osm lidí, šest mužů a dvě ženy, měly ze svého místa u Plotní ulice do pár dní zmizet. Na twitteru to uvedl vlastník pozemku, jímž jsou České dráhy. 

"Unimobuňky nebyly v našem majetku a současný vlastník buněk nám není znám. Určením vlastnictví buněk se zabývaly také soudy, a to už od roku 2011. Vzhledem k tomu, že majitel byl určen jako neznámý, rozhodly ČD o úklidu pozemku na své náklady," stojí v prohlášení.

"Byla vybrána odborná firma a včera došlo k předání místa za účelem provedení úklidu pozemků a odstranění nezapsaných objektů. Při fyzické prohlídce a předání staveniště odborné firmě byly buňky zabezpečeny proti vniknutí a nebyly zde žádné osoby. Vlastní práce měly proběhnout v nejbližších dnech," uvedla firma dále.

[chooze:article;value:500339]

Pokud by tak k odklizení buněk došlo jen o pár dní dříve, nemuselo osm lidí zemřít. Ani podle složek integrovaného záchranného systému ale nic nenasvědčovalo tomu, že by uvnitř objektu někdo bydlel. "Ten objekt je dlouhodobě nevyužívaný," řekl pro TN.cz krátce po skončení zásahu mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Také podle policie vnikli lidé do buněk neoprávněně. "Dle majitele pozemku byl včera odpoledne objekt prázdný," uvedli policisté na twitteru s tím, že lidé bez domova v nich nejspíš jenom přespávali.

Při požáru stavebních buněk v Brně zemřelo osm lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.