Dohlédněte na oči svých dětí. Některé vady mohou být nevratné

Schopnost vidět oběma očima zároveň, spojit dva obrazy v jeden a vnímat hloubku prostoru nám překvapivě není vrozená. „Toto binokulární vidění se u každého jedince vyvíjí od narození až do jednoho roku a následně se pak upevňuje až do 6 let. Pro jeho správný vývoj potřebujeme mít ideálně oči bez refrakčních vad a nebo mít refrakční vady korigované,“ vysvětluje optometrista Jakub Odcházel z optiky Lentiamo s tím, že pokud se tento stav včas nepodchytí, dojde k tupozrakosti, která je bohužel nevratná.

Jak oční vady včas odhalit?

S předběžnou diagnózou vám může pomoci pediatr, který vás pak případně odkáže na specialistu v oboru oftalmologie. Nelze na to ale spoléhat a proto se doporučuje v průběhu prvních 2-3 let života navštívit preventivně dětského oftalmologa. „V případě nějakého podezření –⁠ třeba pokud se dítě orientuje špatně v prostoru či při chůzi (často zakopává), šilhá, mhouří očí, nestandardně naklání hlavu, nerado si prohlíží knížky a pomalu čte, jděte za oftalmologem okamžitě,” upozorňuje Jakub Odcházel a dodává, že pro správný vývoj očí je potřeba u dítěte apelovat i na životní styl a venkovní aktivity, při kterých střídá pohledové vzdálenosti.

Nejčastější refrakční vady u dětí

Nejrozšířenější dětskou oční vadou je dalekozrakost neboli hypermetropie. Lehká forma je u dětí dokonce přirozená –⁠ ještě v pěti letech je 90 % dětí dalekozrakých. Věkem se pak tato vada postupně ztrácí, přičemž v malé míře přetrvává u 50 % případů. Další běžnou vadou je myopie (krátkozrakost), která v Evropě postihuje 20 - 40 % lidí. Velmi častým problémem bývá i astigmatismus, který postihuje více než polovinu populace. „Binokulární vidění může být také narušené šilháním, které může být jak zjevné, tak skryté. Šilhání je asymetrické postavení očí během fixace předmětu a ve velmi nízkém věku souvisí s běžným vývojem, než se upevní motorika obou očí zároveň,” doplňuje Jakub Odcházel.

​​Jak vám pomohou v optice?

Optometrista v optice může provádět oční refrakce u dětí pouze pod odborným dohledem očního lékaře – oftalmologa. Bez odborného dohledu měří pacienty pouze nad 15 let. Nicméně v dnešní době existují i specializované optiky, kde je dětský oftalmolog přímo součástí týmu.

​​V čem vám ale v dobré optice pomohou především, je výběr kvalitních dětských brýlí, které odpovídají stanoveným normám. „Dětské brýle by se měly snadno přizpůsobit tvaru hlavy, aby dobře držely na obličeji a dítěti nepadaly nebo nesjíždějí z nosu. Pak totiž kouká „přes” brýle a ne přes potřebnou korekci, která je pro vývoj očí v určité fázi věku velmi důležitá,“ upozorňuje Jakub Odcházel. Brýle by navíc měly být odolné a vyrobené z lehkých plastových materiálů, které při pádu dítě neporaní. „Apeloval bych také na to, aby se dětem z důvodu lehkosti a bezpečnosti dávali pouze plastové dioptrické čočky a ne minerální (skleněné), což už je dnes naštěstí jistým pravidlem,” uzavírá Jakub Odcházel z Lentiamo.

​  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.