Hollywoodští scenáristé zahájili stávku. Může to ohrozit vznik filmů i seriálů

Tisíce hollywoodských scenáristů vstoupily s úderem půlnoci na úterý do stávky. Vadí jim nízké mzdy a špatné zacházení ze strany studií. Strádat přitom mají i autoři velkých hollywoodských produkcí. Pro vstup do stávky hlasovalo podle webu Hollywood Reporter 98 % členů scenáristických odborů.

"Neřekl bych, že jsou všichni scenáristé chudí, nebo dokonce na mizině. Ale třeba já mám na účtu asi jenom 6 dolarů," popsal pro BBC svou situaci jeden ze spoluautorů oceňovaného seriálu Medvěd Alex O'Keefe. Dodal také, že nízké mzdy jsou problémem hlavně kvůli vysokým životním nákladům ve městech, jako jsou New York a Los Angeles, kde většina velkých studií a firem působí.

Podle deníku Guardian asi polovina amerických scenáristů pracuje za minimální mzdu. Běžná scenáristická mzda pak za deset let klesla, navzdory inflaci, o 4 %.

[chooze:article;value:501699]

Dalším problémem pro scenáristy je boom streamovacích platforem. Webové produkční firmy je totiž často platí výrazně méně, čímž tlačí dolů cenu práce i u filmových a seriálových tvůrců z velkých studií a televizí. Streamovací platformy také čím dál častěji vyžadují neplacené úpravy scénářů a vytvářejí kratší seriály, což pro scenáristy znamená, že si častěji musí hledat novou práci.

Scenáristé se také obávají, co s jejich prací udělá nástup umělé inteligence. Chtějí proto záruky, že se lidé stále budou podílet na psaní scénářů a budou za to náležitě odměněni a oceněni.

Stávka pravděpodobně naruší vznik oblíbených seriálů, filmů a show. Záležet bude na tom, v jaké fázi vzniku daný projekt zrovna je. Poslední velká stávka hollywoodských scenáristů, která proběhla před 15 lety a trvala 100 dní, zbrzdila výrobu mnoha audiovizuálních děl. Kalifornské ekonomice navíc způsobila ztrátu přibližně dvě miliardy dolarů, tedy asi 42 miliard korun.

Doprava v Německu se zastavila kvůli stávce. Problémy měli i Češi (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.