Kratší i daleko levnější. Ministerstvo spravedlnosti připravuje reformu rozvodů

Říká se, že se rozpadá téměř polovina manželství. Samotný rozvod trvá od tří měsíců do několika let. A stojí to i peníze. To všechno by se mohlo podle plánů vládní koalice změnit.

"Já bych to určitě uvítala. Neprotahovat rozvody. Jsem pro zrychlení," uvedla jedna z oslovených žen. "Já jsem to měla docela rychlé, ale ty soudy jsou pomalé. To je pravda," přidala se další dotázaná.

[chooze:article;value:498378]

Například místo dvou řízení o dětech a majetku by mohlo být pouze jedno. "My si myslíme, že tato dvě řízení jsou zbytečná, že je možné je sloučit do jednoho řízení a tím pádem to celé zrychlit," sdělila poslankyně Eva Decroix (ODS).

"Nedá se říct, že by to byla otázka dnů nebo krátkých týdnů. Ale z mé praxe padá většina rozsudků v řádu kratších měsíců. Ve většině případů se rozsudku ohledně dětí můžeme dočkat ve lhůtě do čtvrt roku," přiblížil advokát Miroslav Tichý. Sloučení dvou soudních řízení do jednoho by znamenalo jen jeden soudní poplatek. Nově by rozvod dohodou stál místo 2 000 pouze 1 000 korun.

Ministerstvo navrhuje ale i další změny. Například i na dalších soudech zavést funkci soudního sociálního pracovníka. To je profese, která se dva roky testovala na devíti okresních soudech. Když se upravují poměry malého dítěte, řeší například takový pracovník, jak bude situace vypadat, až dítě nastoupí do školy, kde bude bydlet, nebo kdo ho bude vozit na kroužky.

"Sociální pracovník u soudu není zavedený zákonem. Koordinuje činnost multidisciplinárního týmu složeného ze soudce, rodičů, mediátorů, právníků," nastínila vedoucí sociálního odboru Městské části Prahy 9 Jana Dobišová Zemanová. "Je velmi důležité těm rozvádějícím se rodičům poskytnout co největší podporu a pomoc," má jasno Decroix.

[chooze:article;value:473701]

"Ministerstvo spravedlnosti chystá změny především u vyloučení kolizního opatrovníka, a to v případech, kdy nebude hrozit střet zájmu mezi rodiči. A zároveň chceme posílit větší participaci soudních sociálních pracovníků," informoval náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

Rozvodové řízení dohodou by se nemuselo odehrávat v soudní síni, ale v méně formálním prostředí. Třeba v kanceláři. A také bez taláru. Podle ministerstva spravedlnosti by novela občanského zákoníku a souvisejících zákonů mohla začít platit už od příštího roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.