Češi prahnou po solárech. Často ale naletí podvodníkům

"Dá se mluvit o asi 40 podáních jenom za letošní rok. Ani v jenom z těch případů nemůže Česká obchodní inspekce pomoci. Skutečně je ideální obrátit se na advokáta a situaci řešit soudní cestou," řekl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Abyste se podobné situaci vyhnuli, je dobré výběr firmy neuspěchat a řídit se několika radami. "Dejte na doporučení a reference na již realizovaných objektech. A neměli by po vás chtít vysoké zálohy. Solidní dodavatelé si většinou říkají někde mezi 10 až 40 procenty," poradil jeden ze zakladatelů organizace Unie komunitní energetiky (UKEN) Lukáš Hataš.

"Vyhnout se různým doporučením na facebooku. Tam nikdy nevíte, kdo vám radí a proč vám radí. Určité vodítko může být i to, že ta firma je v kolektivní odborové organizaci, jako je třeba Cech akumulace a fotovoltaiky," zmínil odborník na fotovoltaiku Vladimír Matajs.

[chooze:article;value:500503]

​Podle odborníků si lidé mají dávat pozor na podvodníky nejen při uzavírání smluv, ale také při samotné instalaci. "Vždycky přemýšlejte, jestli jsou to firmy, které vám k tomu budou schopné držet například servis. Je to technologie, která má živnost 20 až 30 let," dodal Hataš. "Zaregistroval jsem nabídky, že to některé firmy umí do měsíce. Myslím si, že není úplně možné splnit takový závazek, dneska je ta doba běžně kolem tří až čtyř měsíců," srovnal Matajs.

Situací solárních šmejdů se zabývá i ministerstvo průmyslu a obchodu. "ČOI začne více kontrolovat, než činila do teď, ale má omezené možnosti. Připravujeme ve spolupráci s Asociací obnovitelných zdrojů energie a se Státním fondem životního prostředí nějaká doporučení," řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN).

"Navíc ministerstvo vydalo vyhlášku, která je platná od 1. května a zpřísňuje montážní podmínky pro solární firmy," upozornil šéfredaktor Solárního magazínu Jakub Svora. Důvěryhodná firma používá také kvalitní materiály. Další rady najdete třeba na stránkách Státního fondu životního prostředí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.