Vláda chce ušetřit na benefitech. Opozice i odbory jsou proti

Vitamíny, zdravotnické pomůcky, poukazy na léky, rehabilitaci nebo lázně, dětské tábory nebo sportovní aktivity. Stát by zrušením daňových výjimek pro takové benefity podle vládní ODS prý mohl ušetřit miliardy ročně.

"Je třeba si uvědomit, že tady jsou skupiny obyvatel, které vydělávají a takové benefity nemají. Minimálně osoby samostatně výdělečně činné. Ty prostě na takové benefity nedosáhnou. Je to častokrát jen byznys pro stravenkové firmy," myslí si člen rozpočtového výboru Sněmovny Jan Bureš (ODS).

"Pokud se jedná o různé výjimky a benefity, tak my samozřejmě chceme jít cestou co největšího zjednodušení," řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).  

[chooze:article;value:453558]

Piráti konkrétnější být nechtěli. "Nechci komentovat konkrétní, z kontextu vytržené nápady," prohlásil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

"Obírat zaměstnance, kteří už jsou takhle mizerně placení, to považuju až za hyenismus," reagoval poslanec Jiří Kobza (SPD). "Můžeme se podívat na nějaké daňové výjimky, ale tam bychom se dívali spíš do té oblasti, která nezasáhne tu nejzranitelnější skupinu obyvatel," sdělil místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

"To stravování má ještě jiný důvod, a to je zdraví zaměstnance. A daňový výnos? Z čeho? Vždyť ten daňový výnos už nebude," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle ekonomů by se zrušení stravenek, ze kterých těží stravenkové firmy, státu vyplatilo. Úlevy pro další benefity by ale nechali.

"Česko má dlouhodobě preventivní zdravotní péči podhodnocenou. Tam bych ten benefit ponechal. Na tomhle šetřit, nemyslím si, že to je ten správný směr. Najdou se určitě jiné oblasti, kde ta úspora bude vyšší a oprávněnější," poznamenal ekonom Miroslav Záměčník.

[chooze:article;value:425893]

Firmy poskytují benefity zhruba třem milionům zaměstnanců. S penězi navíc do státní kasy je podle odborníků možné počítat jen tehdy, pokud zaměstnavatelé budou i nadále benefity poskytovat. 

"Tady chce vláda trestat dobrého zaměstnavatele a dobrého zaměstnance. Za co? Za to, že je dobrý, za to, že přispívá a nemůže mu dát třeba tak velkou výplatu, tak mu dává nějaké benefity? To není cesta dopředu, to je cesta zpátky, ale desetiletí zpátky," uvedl Středula.

Ministr financí chce v rámci takzvaného konsolidačního balíčku snížit deficit státního rozpočtu o 70 miliard korun, připravený ho chce mít zhruba do poloviny května, aby ho poslanci stihli projednat v úvodním čtení, tedy ještě před letními prázdninami.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.