Slavná mroží samice Freya, kterou úřady nechaly utratit, má v Oslu sochu

[chooze:gallery;value:31436]

​Šest set kilo vážící samice pojmenovaná Freya připlavala do osloského fjordu loni v červenci a rázem z ní byla zvířecí celebrita.

"Takto se lidé chovají k divoké přírodě, ale také k lidem. Takto jsme se k Freye chovali my. A tak sochu nazvu Za naše hříchy," citovala BBC jejího tvůrce Astriho Tonoiana. Bronzová Freya v životní velikosti leží na boku na kamenitém břehu v přístavu Kongen nedaleko místa, kde přitahovala davy lidí. Honila kachny a labutě, vyhřívala se na břehu nebo na lodích, některé ve snaze se na ně vyškrábat převrátila.

[chooze:article;value:469180]

​Na sochu lidé darovali v přepočtu zhruba půl milionu korun. "Začal jsem s tím, protože jsem rozzuřený ze způsobu, jakým ředitelství rybolovu a stát tuto situaci řešily," řekl podle listu The Guardian organizátor internetové sbírky Eric Holm při odhalení sochy.

Úřady se mroží samici rozhodly utratit kvůli bezpečnosti lidí i stresu, kterému byla vystavena. Davy zvědavců včetně dětí se totiž přes opakovaná varování k Freye přibližovaly na dosah, aby se s ní mohly vyfotografovat. Někteří jedinci se s ní i snažili plavat.

[chooze:article;value:444814]

​Přesun zvířete mimo civilizaci se ukázal jako příliš složitý, a tak bylo v srpnu „humánně“ usmrceno, což se po celém Norsku setkalo se značnou kritikou.

Freya, pojmenovaná po severské bohyni lásky a krásy, zabloudila do Norska z arktických vod při hledání potravy. Předtím ji viděli v Dánsku, Švédsku, Velké Británii a Nizozemsku. Takto na jih se mrož dostane velmi výjimečně. Lidí se bojí a není agresivní, pokud se necítí ohrožen.

Sochaři na Pustevnách vyrobili až dvoumetrové sochy zvířat z písku (7/2020):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.