Lidé si pořizují zbraně na sebeobranu. Zajímají se i o bojová umění

Pandemie koronaviru nebo válka na Ukrajině. Právě tyto krize stojí za vlnou zájmu o vyšší osobní bezpečnost. Zaznamenali to například i prodejci zbraní.

"Na svojí obranu se většinou kupují krátké zbraně, menší zbraně na skryté nošení, potom už jsou to zbraně na lov, na sport a na nějakou zábavnou střelbu," říká prodejce zbraní Milan Mařík.

[chooze:article;value:478324]

​Pokud chce někdo nosit zbraň u sebe, tak je ze zákona musí nosit skrytě. Počet zájemců o zbrojní průkaz stále přibývá, nejčastěji si ho lidé dělají pro sport a osobní ochranu.

V roce 2022 bylo v České republice více než 314 tisíc držitelů zbrojních průkazů. Ve srovnání s předchozím rokem jich přibylo více než pět tisíc. Z tohoto počtu si zbrojní průkaz pořídilo 1 289 žen.

Loni se ke zkoušce přihlásilo více než 16 tisíc zájemců. Ne všichni ale splnili podmínky. První zádrhel může být lékařské doporučení, řada lidí neprojde zkouškou.

[chooze:article;value:461079]

​"Celkově si můžete udělat zbrojní průkaz na jakékoliv zbraně, v případě že to nejsou ty automatické nebo poloautomatické," vysvětluje Antonín Procházka, instruktor kurzů pro získání zbrojního průkazu.

Lidé si ale pro svou ochranu nevybírají jen zbraně. Zájem se zvýšil také o bojová umění. Plno má v tělocvičně i český samuraj a instruktor bojových umění Jakub Zeman.

"Bojové umění bych rozhodně doporučil každému bez ohledu na věk a pohlaví. Motivace pro výcvik je různá. Může se jednat o důvod zlepšit si fyzickou kondici, odreagovat se, případně se naučit nějakou praktickou sebeobranu," uvádí Zeman.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.