Pavel s Čaputovou jsou na Ukrajině. Do země dorazili navzdory masivním útokům

Prezident Petr Pavel přicestoval v pátek na Ukrajinu. Do země čelící masivním ruským útokům dorazil společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"Oba vnímáme hodnotu svobody a spravedlnosti. Je těžké vidět na vlastní oči, že Ukrajinci za ni platí cenu nejvyšší. Krev a životy vlastních občanů. V boji s agresorem chrání to, co je nám společné. Proto za nimi budeme stát," okomentoval cestu Pavel na twitteru.

[chooze:article;value:501976]

Na termínu cesty se Pavel dohodl krátce po své inauguraci telefonicky se Zelenským. Veřejnost se ale konkrétní den dozvěděla z bezpečnostních důvodů až po příjezdu obou státníků do cíle.

Pavel s Čaputovou zvolili stejný způsob dopravy jako předchozí návštěvy. Dopravili se do Polska, a odtud směřovali vlakem až na Ukrajinu. Na nádraží dvojici uvítal mimo jiné i bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis.

Oba státníci přijeli do země krátce poté, co Rusko uskutečnilo rozsáhlou sérii vzdušných útoků na ukrajinská města včetně Kyjeva.

Ukrajince probudil zvuk sirén okolo půl páté ráno. Poplach se rozezněl nad celým územím země. První rakety zasáhly cíle o čtvrt hodiny později. Při útocích zemřeli tři lidé, mezi nimi i tříleté dítě.

​Útok na hlavní město tvořil více než polovinu všech nasazených střel, obráncům města se však podařilo všechny hrozby včas zničit. Celkem na Ukrajinu letělo 21 raket a 2 drony. Podle odhadů útočili Rusové z letadel kroužících nad Kaspickým mořem, uvedl Unian.

Česká vláda jednala minulý rok v říjnu v Kyjevě. Slíbila další pomoc:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.