Letní předpověď: Oblíbené destinace se připravují na vlny veder, někde už začaly

Teploty ve Španělsku budou tento týden letní. Na vlnu veder se připravuje například Katalánsko, kde bude nejtepleji v provincii Lleida. Teploty se tam vyšplhají až na 34 stupňů, a překonají tak dosavadní dubnové rekordy, píše deník El Nacional. Ve čtvrtek dokonce ve Španělsku padl teplotní rekord. Podle portálu BBC na letišti v Córdobě panovala vedra o výši 38,8 stupňů Celsia, která přesáhla doposud zaznamenané dubnové teploty.

Podle státní meteorologické služby AEMET začal v pondělí nad pevninské Španělsko a Baleárské ostrovy proudit horký vzduch z Afriky. V některých oblastech, zejména Andalusii, budou teploty překračovat 35 stupňů. 

Letošní léto ve Španělsku

Tento trend bude podle meteorologických modelů pokračovat i v létě. Zejména ve vnitrozemí budou panovat pekelné teploty, které budou výrazně nadprůměrné, píše web El Tiempo.

[chooze:article;value:494793]

​Pobřežní oblasti a Baleárské ostrovy budou také spalovat nadprůměrná vedra, i když o něco mírnější než ve vnitrozemí. Kanárské ostrovy na tom budou lépe než zbytek Španělska, odchylky od dlouhodobého průměru tam budou jen mírné. 

Ve velké části Španělska se v nadcházejících měsících navíc očekávají podprůměrné srážky. Pro turisty je to možná dobrá zpráva, protože jim dovolenou nezkazí déšť, pro obyvatele i zemi jako takovou to ale pozitivní rozhodně není. Už nyní totiž čelí katastrofálnímu suchu, které se tak zřejmě ještě zhorší. 

Chorvatsko

V Chorvatsku zatím letní teploty nejsou. Hlavní sezonu by ale také měly provázet nadprůměrné teploty. Na základě dlouhodobých modelů to už v březnu předpovídal tamní meteorolog Krunoslav Mikec.

"Co se týče léta, v celém Chorvatsku jsou pravděpodobná nadprůměrná vedra," řekl pro HRT. Červen podle něj bude deštivější než červenec a srpen, bude se ale jednat zejména o lokální přeháňky. 

[chooze:article;value:500590]

​Podle předpovědí společnosti AccuWeather bude začátek sezony poměrně bouřlivý. Například ve Splitu budou bouřky zejména na začátku a konci měsíce, teploty se tam v červnu budou pohybovat od 25 do 29 stupňů. Přes 30 stupňů by se měly přehoupnut až v červenci.

Itálie

Na rekordní léto se začíná připravovat i sousední Itálie. "Nejnovější sezonní mapy hovoří jasně. Již na začátku června by se teploty mohly pohybovat výrazně nad průměrem," komentuje modely služba iLMeteo.

V tomto duchu bude pokračovat i počasí v červenci a srpnu, kdy nejen italské klima bude ovlivňovat horký vzduch ze severní Afriky. V některých oblastech tak nebudou neobvyklé ani teploty překračující 40 stupňů Celsia. 

Podobně jako ve Španělsku se region také musí připravit na pokračující sucho v důsledku nedostatku srážek. "Neměli bychom však podceňovat riziko extrémních povětrnostních jevů, jako jsou bouřky a krupobití, vyvolaných náhlým přívalem studeného vzduchu, který proudí ze severní Evropy," dodává iLMeteo. 

[chooze:article;value:501325]

Řecko

V Řecku se zatím předsezona rozjíždí umírněně. Aktuálně v zemi panují teploty kolem 20 stupňů, které provázejí občasné deště a bouřky. Divočejší počasí se očekává i v květnu, především ve druhé dekádě, kdy budou zejména severní Řecko bičovat silné bouře s přívalovými dešti, píší noviny Ekklisia Online

Za obdobných povětrnostních podmínek v této destinaci odstartuje i léto. Začátek června totiž mají provázet občasné srážky a silný vítr. Ve druhé polovině měsíce ale začnou teploty výrazně růst a dorazí první vlny veder. Ty se mají naplno rozjet ve druhé polovině července, kdy budou teploty přesahovat i 40 stupňů. V srpnu má být nejteplejší druhá dekáda měsíce. 

Na jihu Evropy udeřily vlny veder. Teploty přesáhnou 40 stupňů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.