Češi mnohem častěji nakupují ve slevách. Chudou zemí ale nejsme, říká ekonom

Česko je země slev. Obzvlášť patrné je to při současné cenové krizi, kdy ceny zejména potravin stále stoupají. Počet domácností, které se kvůli inflaci čím dál víc poohlíží po zlevněných výrobcích, roste podle ekonoma Víta Hradila o desítky procentních bodů.

Jedná se zejména o domácnosti s nízkými příjmy. Právě ty jsou nejvíce ohrožené zdražováním a proto se snaží najít každou příležitost ušetřit. "Není to nijak překvapivé. Máme tady asi 30 procent lidí, kteří mají problémy se svými příjmy," vysvětlil zájem o slevy Hradil.

[chooze:article;value:499885]

V takové situaci jsou na místě obavy, zdali jsou slevy v obchodech opravdu poctivé, či zda obchodník jen nachystal léčku, jak prodat více zboží za stejnou cenu. "Slevy kontroluje Česká obchodní inspekce. Klade na ně jasná pravidla, například jak dlouho je třeba slevu držet nebo z jaké ceny se sleva počítá. Občas se asi nějaké porušení stane, ale moc jich není. Máme zde dobře regulovaný trh," myslí si Hradil.

Část důvodu drahých potravin vidí Hradil i v maržích obchodníků. "Máme data České národní banky, která ukazují, že marže obchodů výrazně narostly. Je dost dobře možné, že si prodejci všimli strachu z inflace a nastavili marže výš," pronesl Hradil.

Situace ale nemá být tak špatná, jak se na první pohled zdá. Kupní síla Čechů totiž podle Hradila klesla, ale ne tolik, jako u našich sousedů. Češi jsou nyní na úrovni, na jaké byli v roce 2018. "Problematická je rychlost tohoto snížení, že to proběhlo skokově. Česko se ale rozhodně nestalo chudou zemí, kde lidé nedokáží uspokojit své základní potřeby," řekl Hradil.

[chooze:article;value:500535]

​Nejhorší inflaci, která způsobila těžké zdražování, už má mít Česko za sebou. "Nákladovou inflaci srazí i příchod léta, kdy nebudeme muset tolik dovážet potraviny, které se můžeme vypěstovat. Dalším faktorem je poptávková inflace, která se bude snižovat. Lidé nejsou ochotni platit příliš vysoké ceny, což vidíme i na tom, jak se snížily tržby maloobchodů," doufá Hradil.

S každým dalším měsícem má tak být inflace slabší a slabší. "Otázkou je, jestli vymizí úplně nebo jestli se jen zasekne na nějaké úrovni. Věřím ale, že už neporoste. Na to, že do konce roku bude inflace jednociferná, bych si i vsadil," pronesl optimisticky Hradil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.