Ruské elity v telefonátech nadávají na Putina. Jsme ve spárech pitomců, tvrdí

"Rusko, které tak upřímně milujeme, spadlo do spárů pitomců," řekl během telefonátu jeden z byznysmenů, zatímco druhý hlasitě souhlasil. "Vyznávají lásku nějakým podivným ideálům z 19. století. To neskončí dobře, skončí to peklem. Lidé se budou zabíjet v ulicích Moskvy," dodal hlas jednoho z podnikatelů. Vzhledem ke kvalitě nahrávky ale není jasné, kdo tuto část pronesl, upozornil deník The Moscov Times.

"Jak může země přežít a vyvíjet se, když jediná ideologie je vydělávání peněz a udržování jedné skupiny lidí u moci?" ptá se pravděpodobně Trocenko v telefonátu.

[chooze:article;value:497175]

Jeden z nejbohatších Rusů Trocenko i podnikatel Matuševskij okamžitě popřeli autenticitu nahrávky. "Myslím si, že to je zfalšované nebo nějaký hloupý vtip vyrobený s pomocí umělé inteligence," reagoval Matuševskij pro stanici Current Time.

Podle stanice se ale autenticitě hovoru dá věřit. Říkají totiž detaily ze svého života, jako je místo, kde zrovna jsou. To se dá ověřit pomocí jejich instagramových příspěvků.

[chooze:article;value:501598]

Souhlasí také telefonní číslo, ze kterého Trocenko volá, a redakce Current Times ho má také k dispozici. Oficiálně ale nikdo pravost videa nepotvrdil, upozornil web Ukrajinská pravda. .

Ruskem na začátku dubna už otřásl podobný skandál. Hudební producent Josif Prigožin a miliardář a exposlanec ruské Státní dumy Farchad Achmedov si v rozhovoru stěžovali na Putinovu neschopnost a špatné počínání ve válce na Ukrajině.

Putin při projevu odhalil zdravotní problémy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.