Pras Michel, bývalý člen skupiny Fugees, byl shledán vinným ze spiknutí proti USA

Držitel ceny Grammy podle CNN čelil několika obviněním v souvislosti s neúspěšným spiknutím, jehož cílem bylo pomoci malajskému podnikateli Jho Lowovi a čínské vládě získat přístup k americkým politikům, včetně bývalých prezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa.

Michel byl shledán vinným ze spiknutí s cílem podvést USA, ovlivňování svědků a jednání jako neregistrovaný agent cizí vlády. Hrozí mu až 20 let vězení. Datum vynesení rozsudku zatím nebylo stanoveno. Novinářům shromážděným před soudní budovou se odmítl vyjádřit.

[chooze:article;value:500532]

Jeho advokát David Kenner nad rozsudky vyjádřil zklamání, ale vyjádřil přesvědčení, že jeho návrhy na zmateční řízení dopadnou v jejich prospěch. „Jsme tímto výsledkem nesmírně zklamáni, ale jsme velmi, velmi přesvědčeni o konečném výsledku tohoto případu," řekl Kenner novinářům a dodal, že pokud soud přistoupí k jednání o trestu, určitě se proti tomuto případu se svým klientem odvolají.

https://twitter.com/CNN/status/1651330358271516673?cxt=HHwWgoC9ucaN2uotAAAA

Michel minulý týden vypověděl, že mu Low v roce 2012 zaplatil 20 milionů dolarů, aby se mohl vyfotit s Barracem Obamou, a žalobci tvrdí, že Michel prostřednictvím řady fiktivních dárců převedl více než 800 000 dolarů z těchto peněz na Obamovu kampaň.

Na svou obhajobu Michel vypověděl, že peníze nikdy nepoužil na Lowův pokyn, ale považoval je za své peníze, které mohl utratit, jak chtěl. „Mohl jsem si za ně koupit 12 slonů," řekl porotě.

Když se v roce 2017 dostal k moci Trump a začalo se rozjíždět vyšetřování Lowových aktivit a jeho údajné role ve zpronevěře miliard dolarů z malajsijského státního investičního fondu 1MBD, Low se podle žalobců opět obrátil na Michela.

Podle obvinění Low poslal Michelovi více než 100 milionů dolarů s tím, aby pomohl tlačit na vládu, včetně Trumpa, aby upustila od jeho vyšetřování. Prokurátoři rovněž tvrdí, že Michel se jménem čínské vlády zasadil o vydání čínského disidenta Guo Wenguiho.

Michel se u soudu bránil tím, že se pouze snažil pomoci Lowovi najít v USA advokáta a o Guovi řekl úřadům jen proto, že si myslel, že je to zločinec. Bývalý člen skupiny Fugees také uvedl, že 100 milionů dolarů bylo určeno pro mediální podnik, který zakládal, a kapitál nepocházel od Lowa.

Low, který byl obviněn spolu s Michelem, se pravděpodobně nachází v Číně. Guo byl mezitím zatčen a obviněn ministerstvem spravedlnosti z podvodu na investorech v nesouvisejícím případu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.