Mouku ze Slovenska stáhl i český řetězec. Zbytečně, zjistila kontrola

Společnosti Mlýn Kolárovo dovezli ukrajinské obilí. Slovenské úřady ho obratem zakázaly zpracovat, přesto se jí lidé obávali. Testované vzorky však během kontroly neprokázaly kontaminaci ani to, že by byla mouka zdraví škodlivá, napsal web tvnoviny.sk.

"Není důvod, aby lidé tuto mouku nekupovali, aby se z ní nepekly rohlíky a aby se nepoužívala v pekárenském průmyslu," oznámil Vlčan. Mrzí ho rétorika některých politiků, kteří v lidech vyvolávají strach a vyzývají, aby se mouce vyhýbali. Snaží se tím podle něj získat politické body, sdělil web topky.sk.

"Doposud jsme nemuseli stáhnout z oběhu ani kilo mouky," upozornil slovenský ministr. Kontrola podle šéfa slovenské veterinární a potravinářské inspekce Jozefa Bíreše testovala 26 druhů mouky a všechna byla v pořádku. Problémy nebyly ani s krmnou moukou.

[chooze:article;value:500569]

Slovenská mouka vyvolala obavy i v Česku. Kaufland ji dokonce pro jistotu stáhl z prodeje.

"Dodavatel Mlýn Kolárovo u mouky VitaFlora potvrdil 100% slovenský původ suroviny a zaslal nám i protokol s výsledky laboratorních testů," řekla TN.cz minulý týden mluvčí řetězce Renata Maierl. "Přesto jsme se z vlastní iniciativy, vzhledem k závažnosti celého případu na Slovensku, rozhodli mouku VitaFlora z preventivních důvodů stáhnout z prodeje a zadali jsme vlastní laboratorní testy. Kvalita a bezpečnost potravin je pro nás důležitá," doplnila.

Panika kvůli obilí z Ukrajiny je zbytečná, tvrdí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.