Automobilky nejsou na normu Euro 7 připravené. Do věci se vložila i česká vláda

Euro 7 se zaměřuje mimo jiné na emise oxidu dusného. Naftové motory by ho mohly vypouštět místo 80 jen 60 miligramů na ujetý kilometr. Někteří odborníci ale kroutí hlavou.

"To není možné a neexistuje v tento okamžik technické řešení, kterým bychom dokázali splnit tak, jak je to napsáno v této normě," říká Martin Hrdlička, člen Vědecké rady Fakulty strojní ČVUT.

​Na chystané změny si stěžují také automobilky. "Evropská komise předpokládá, že do roku 2035 by mělo dojít ke snížení těch nejhorších emisí o zhruba 35 procent. Evropská asociace výrobců ale přišla s výpočtem, že to reálné snížení bude o 4 procenta," říká Martin Saitz z Hyundai Motor Czech.

[chooze:article;value:497954]

Vůbec poprvé mají být limity také pro pevné částice produkované brzdami a mikroplasty uvolňující se z pneumatik. Technologie zamezující tyto emise prý ale zatím chybí. "Nemůžeme předejít technologický pokrok, můžeme s tím přijít ve chvíli, kdy jsou vyvinuty nízkoemisní brzdy a nízkoemisní pneumatiky, které jsou bezpečné," uvádí Michal Kadera ze Škoda Auto.

Do věci se už vložila také česká vláda. "Jako první jsme vyjádřili nesouhlas s podobou té normy. Ohrozila by tisíce pracovních příležitostí a ve výsledku by byla kontraproduktivní pro životní prostředí," vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Výrobu hlavně menších vozů by nová norma prodražila natolik, že by je automobilky v řadě případů přestaly vyrábět. Menší a cenově dostupné vozy přitom tvoří třetinu prodejů v Česku.

Česko má už dnes jeden z nejstarších vozových parků v Evropské unii - průměrné stáří auta je u nás skoro 16 let. V celé unii je to necelých 12, v Německu je to méně než 10 let, o trochu starší vozy jezdí ve Francii. Slovenská a Polská auta jsou v průměru něco přes 14 let stará. Euro 7 přitom ohrozí obměnu starých vozidel za novější, která jsou i bez nové normy přívětivější k životnímu prostředí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.