Zkontrolujte si, co si můžete přivézt z dovolené. Hrozí vám vysoké pokuty

Zahraniční dovolená kromě jiného láká i k nákupu suvenýrů. Jejich cenovky se někdy mohou vyšplhat do vysokých hodnot, což vám může zkomplikovat cestu. "Pokud se budeme bavit o návratu ze zemí mimo Evropskou unii, tak pro dovoz zboží pro vlastní potřebu, případně jako dar, tak pro dospělého člověka je limit 430 euro (více než deset tisíc korun) a pro dítě do 15 let je to 200 euro (4 700 korun)," varovala tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj Yvona Matějková.

Pozor si dejte i při sbírání mušlí. V řadě zemí se při jejich vývozu zpět domů můžete dostat do problémů. Předem musíte celníky informovat například o převozu vyšších částek v hotovosti. Pokud tedy bez předchozího nahlášení cestujete s více než deseti tisíci eury v hotovosti (235 tisíc korun), riskujete pokutu dosahující až deseti milionů korun.

[chooze:article;value:499263]

"Nemůžete si dovážet ani nadlimitní množství alkoholu a cigaret. U cigaret je ze států mimo EU limit 200 kusů na osobu. Hrozí vám zabavení té věci, hrozí vám pokuta," varovala Matějková.

Opatrní musíte být i při nákupu exotických suvenýrů. "Můžete si i někde v zahraničí koupit třeba krokodýlí kabelku, ale musí k tomu být certifikát, že je to z krokodýlí farmy. Je potřeba doložit všechny tyto podklady, jinak hrozí vysoká pokuta," doplnila tisková mluvčí středočeských celníků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.