Za podporu Ruska šel první Čech do vězení. Policie řeší desítky případů

"Do současnosti od začátku ruské invaze jsme zahájili trestní stíhání v 71 případech," řekl TN.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Zatím naposledy vzbudili pozornost tři muži, kteří se 11. března účastnili protivládní demonstrace na pražském Václavském náměstí. Jeden měl na batohu znak Wagnerovy skupiny, soukromé armády bojující v zájmech Moskvy. Zbylí dva se tam procházeli s našitými ruskými vlajkami na rukávech. Na mikinách měli i písmeno Z, symbol ruské invaze na Ukrajinu, a stuhu svatého Jiří, která je spojována s hrdinstvím vojsk Rudé armády za druhé světové války.

"Celkem tři osoby jsou podezřelé ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia," informovala mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Muž s logem wagnerovců už vyfasoval půlroční podmínku, roční zákaz vstupu do Prahy a pokutu 12 tisíc korun. Proti trestu ale podal odpor, případ se tak bude znovu projednávat.

[chooze:article;value:500199]

"Nejedná se výlučně o nošení nášivek s písmenem Z, ale i ostatní skutkové podstaty spadající do této kategorie. Každý případ je vyhodnocován ad hoc, neexistuje univerzálně platný návod a záleží na kontextu," pokračoval Moravčík.

Nejvyšší státní zastupitelství ví o přinejmenším devíti pravomocných a čtyřech nepravomocných rozhodnutích. "Statistika se samozřejmě průběžně mění s tím, jak postupují jednotlivé případy do dalších fází trestního řízení. Jedná se řádově o desítky případů," podotkl jeho mluvčí Petr Malý. Jeden člověk už dokonce skončil ve vězení.

Čtveřice kritérií

Že může být schvalování útoku Ruska na Ukrajinu trestným činem, upozornil už před rokem nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Instituce nechala později vypracovat devítistránkový dokument, který podle Malého "shrnuje argumenty vedoucí k vyvození trestní odpovědnosti za takové jednání".

[chooze:article;value:499513]

Odvolává se na dva paragrafy trestního zákoníku, a sice paragraf 365 o schvalování trestného činu a paragraf 405, který se týká popírání či ospravedlňování genocidy. Za tu ruskou válku proti Ukrajině usnesením označily obě komory Parlamentu ČR.

Státní zastupitelství pracuje se čtyřmi kritérii. "Jednání se explicitně nebo alespoň implicitně váže ke konkrétním aktům se znaky zločinu proti míru," stojí v dokumentu. Dále musí být významově jednoznačné, vykazovat vysokou míru závažnosti a podněcovat k nenávisti nebo k použití násilí

[chooze:poll;value:7b4d1ae265f23698e05f170bcb9e01ae320f217e;layout:tn_nova]

"Svoboda projevu jednotlivce nemůže být bezbřehá a nemůže být vykládána jako možnost bez dalšího šířit zlo nebo nepravdivé, nenávistné a jiné informace. V tomto se musí vždycky hledat ta hranice, kde je ještě svoboda projevu, který samozřejmě může být expresivní či vulgární, a kde je ta hranice už překročena a týká se to práv někoho jiného na jeho život a důstojnost," uzavřel právník Ondřej Preuss.

Putin se snaží jadernými zbraněmi zastrašit svět, soudí experti (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.