Jednotná parkovací zóna v Praze? Před volbami to slibovali, teď se nic neděje

Vyrazí autem jen o víkendu na chalupu, pak lidé často v hlavním městě nechávají svá auta odstavená. Mají totiž předplacenou parkovací zónu ve své městské části. Jinde na ni parkovat nemohou. To jim pohyb po městě autem téměř znemožňuje a Pražany to štve.

Před komunálními volbami sliboval změnu současný primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Oživíme myšlenku jednotné zóny pro celou Prahu. Parkovat kdekoliv, to je to, oč tu běží," uvedl Svoboda ve své předvolební knížce. Ten kandidoval v rámci koalice SPOLU, která téma parkování neopomněla ani ve svém předvolebním letáku. "Zlepšíme a sjednotíme parkovací systém," píše SPOLU mimo jiné ve své brožuře.

[chooze:article;value:498572]

​Nyní je to téměř sedm měsíců po komunálních volbách a nápad jednotného parkování téměř upadá v zapomnění. Do vydání tohoto článku redakce odpověď primátora Svobody, jak to s jeho plněním předvolebního slibu vypadá, nedostala. Nicméně reagoval náměstek pro dopravu, exprimátor Zdeněk Hřib (Piráti). Celou záležitost by měl mít v gesci hlavně on.

Jeho tým ale údajně nyní pracuje na nové koncepci pro parkování v metropoli, jejímž cílem by mělo být mimo jiné zklidnění dopravy v centru. "O reformě parkování ve městě vedu nyní intenzivní dialog s pražskými městskými částmi, které by měly získat více pravomocí. Debata s koaličními partnery nás teprve čeká," upozorňuje Hřib.

Podle malého průzkumu TN.cz jsou městské části spíše proti jednotné parkovací zóně v celém městě. "Z pohledu Prahy 7 je toto nesmysl a fungovat to nemůže. Je to blbost a každý to ví, šlo jen o populistický slib. Lidé u nás mají tolik vlastních aut, že se do ulic nevejdou. Pokud by přibyla další vozidla, tak by to bylo opravdu absurdní," říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Největší obavy pravděpodobně z dalších parkujících automobilů mají v Praze 1. "Ani úplně nevím, co tím pojmem 'jednotná parkovací zóna' zamýšleli. O této věci ale intenzivně jednáme s panem náměstkem Hřibem a prosazujeme, aby byly rezidenční zóny výlučně pro rezidenty," říká starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

[chooze:article;value:474333]

​Šéfka centrální městské části je spíše pro omezování vydávání parkovacích oprávnění pro firmy, protože řada společností má v Praze 1 pouze takzvané virtuální sídlo a s povoleními se podle ní obchoduje.

"Pro nás je prioritou, aby vznikala parkovací místa pro naše rezidenty tak, aby u nás mohli bez problémů zaparkovat. Chápu, že ti, kteří u nás mají provozovny, nějaká místa potřebují. Krajně nešťastné ale je, že různé schránkové firmy u nás také mají možnost parkování," dodává Radoměřská.

Kromě Svobody před volbami volal po změně parkovacího systému v metropoli také poslanec a opoziční pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO), z titulu své současné funkce ale do věci moc zasahovat nemůže. "Tento nápad je možné uskutečnit. Rozdělování Pražanů na dvě kategorie je špatné. Jedni mají kliku v podobě parkovací zóny a další ji nemají," vysvětluje Nacher.

Pokud by ale Pražané mohli pakovat se svým oprávněním po celé metropoli, zvýšila by se tím intenzita provozu ve městě. Nacher proto navrhuje, aby možnost parkování po celé Praze byla dražší než povolení pro určitou městskou část. "Takový systém by byl spravedlivější, vybralo by se víc peněz, které by šlo použít například pro výstavbu parkovacích domů," uvádí poslanec.

[chooze:article;value:419878]

​"Kritici mohou namítat, že by více lidí začalo po metropoli jezdit autem. Já ale nejsem bojovníkem proti řidičům. Neměli bychom jim znemožňovat parkování," dodává Nacher.

Podle dopravního experta z ČVUT Zdeňka Lokaje bude velmi záležet na tom, jak případná jednotná parkovací zóna bude vypadat. "Může pomoci mobilitě v rámci Prahy. Problém například je, že k vám nepřijede instalatér z jiné části města, protože u vás nezaparkuje. Povolení parkovat po celém městě by ale mělo platit jen přes den, aby měli rezidenti večer možnost zaparkovat," říká Lokaj.

Podle něj by nedávalo smysl, aby součástí jednotné parkovací zóny bylo historické centrum metropole. "Území Prahy 1 a 2 bych z tohoto projektu zcela vyřadil. Střed města rozhodně není vhodný, aby tam zajížděla vozidla z jiných městských částí," dodává expert z ČVUT.

Náměstek pro dopravu ale potvrzuje, že v centru bude pravděpodobně jiný režim parkování. "Měla by být nastavena odlišná pravidla pro centrum a zbytek města," upřesňuje Hřib. 

 Policisté se zaměřili na parkování kamionů. Je málo místa, tvrdí řidiči:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.